Φωτορεπορτάζ από το alfavita.gr

Άγνωστοι εισέβαλαν το πρωί της Τετάρτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των καλπών έκρυψαν τις σφραγίδες και βγήκαν περιμετρικά της σχολής, ενώ η αποχώρησε η Πανσπουδαστικη από τη διαδικασία. 

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα και στα κτήρια της Νομικής και του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου όμως η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.

Συγκεκριμένα δεκαπέντε περίπου κουκουλοφόροι μπήκαν λίγο  στο κτήριο της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και έσπασαν τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν άλλα επεισόδια, ενώ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται.
Στο Χημείο ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν. Στο σημείο, μάλιστα, έφτασαν και άνδρες των ΜΑΤ για να εκτονώσουν την κατάσταση.

Υψηλό αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής.

Διασπασμένη κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Φοιτητές από περίπου 60 συλλόγους ανά την Ελλάδα συμμετέχουν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη και τα όσα έγιναν εκεί.

Στο κείμενό τους αναφέρεται: «Είμαστε Νέες και Νέοι, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες από όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε στις αρχές του φιλελευθερισμού, στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικής πρωτοβουλίας… Τα προγράμματα Socrates και Erasmus, η κατάργηση του Ασύλου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που πολλές εφαρμόστηκαν».

Eνώ σχολιάζουν και την κίνηση τους λέγοντας: «Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά… Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Η Πανσπουδαστική Κ. Σ., η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στις 18 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου».

«Τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ παρεμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις και απαρτίζονται από χιλιάδες  αγωνιστές που βρέθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος», τονίζει από την πλευρά της η συμμετέχουσα οργάνωση στα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ καλούν τους φοιτητές να στηρίξουν την νικηφόρα αριστερά, αντικαπιταλιστική – επαναστατική – μετωπική, των ανυποχώρητων αγώνων και της ανατροπής.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΚ, για πρώτη φορά, συνεργάζεται σε δεκάδες συλλόγους με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ με στόχο, ισχυρή παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ.