Πρόσφυγες μαζεύονται στα Διαβατά με στόχο να φτάσουν στα σύνορα. Ακύρωση του νυχτερινού δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να μην κατευθυνθούν περισσότεροι

Κάλεσμα μέσω social media από πρόσφυγες σε πρόσφυγες για να συναθροιστούν στον βορρά και να κατευθυνθούν προς τα σύνορα έχει γίνει εδώ και μερικές μέρες, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ προειδοποιούν ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τους ίδιους και μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες. Οι πρώτοι έφτασαν την Τετάρτη στα Διαβατά και υπήρξε ένταση με την αστυνομία. Την Πέμπτη 4/4, το δρομολόγιο του τρένου των 23.55΄ από Αθήνα για Θεσσαλονίκη ακυρώθηκε ώστε να μην ταξιδέψουν βόρεια οι ακόμα περίπου 200 πρόσφυγες που ήταν στον σταθμό Λαρίσης
|

Εδώ και μέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι πρόσφυγες από διάφορα καμπ της (ηπειρωτικής) Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να κατευθυνθούν προς τα σύνορα, διεκδικώντας να τα περάσουν σε μια μάλλον απέλπιδα προσπάθειά τους για μια ζωή εκτός των καμπ και των κοντέινερ, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα.

Πίσω από αυτό το κάλεσμα δεν φαίνεται να βρίσκεται κάποια ΜΚΟ ή ομάδα ακτιβιστών. Το κάλεσμα αποτελεί γέννημα των αναγκών των προσφύγων και της αγανάκτησής τους και οργανώθηκε και διαδόθηκε μέσω γκρουπ που διατηρούν κυρίως στο Facebook και το WhatsApp.

Το TPP είναι εδώ και λίγες μέρες σε επικοινωνία με έναν από τους πρόσφυγες που συμμετέχει σε αυτό το κάλεσμα παρά τους φόβους και τις ανησυχίες «για συλλήψεις ή βίαιη αντιμετώπιση από την αστυνομία και το κράτος» όπως μας λέει. Ενώ αναμένει εναγωνίως το καραβάνι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μας ρωτάει αν βάσει του ελληνικού νόμου η αστυνομία δικαιούται να ασκήσει βία εις βάρος τους. 

Οι λόγοι που οι πρόσφυγες ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα είναι είτε γιατί το αίτημα ασύλου τους προβλέπεται να εξεταστεί μετά από αρκετό καιρό (ενίοτε και μερικά χρόνια αργότερα) είτε γιατί αδυνατούν να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν στη χώρα μας.

Λόγω της φημολογίας και της κινητικότητας των τελευταίων ημερών, η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δημοσίευσαν από κοινού κείμενο με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΨΕΥΔΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΗΜΕΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA» όπου τονίζουν ότι το αποκαλούμενο καραβάνι δεν υποστηρίζεται από κανέναν επίσημο φορέα ή ανθρωπιστική οργάνωση και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για όσους αποφασίσουν να διασχίσουν τα σύνορα παράτυπα.


Screenshot από το site του UNHCR Greece.

Οι πρώτοι συγκεντρώνονται στα Διαβατά – Ένταση με την αστυνομία

Την Τετάρτη το βράδυ, κάποιοι πρόσφυγες πράγματι ταξίδεψαν με το βραδινό τρένο και τα λεωφορεία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έξω από το καμπ της περιοχής. Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες (εδώ) από το σημείο όπου στήνουν τις σκηνές τους οι νεοαφιχθέντες. Ο στόχος τους είναι «να περπατήσουν όλοι μαζί προς τα σύνορα και να φύγουν στην Ευρώπη» όπως λένε στο TPP. Στις φωτογραφίες του πρακτορείου αποτυπώνεται η ένταση που υπήρξε μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας. 

Ακύρωση του νυχτερινού δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη 

Την Πέμπτη 4/4 το βράδυ, το TPP πήγε στον σταθμό Λαρίσης όπου βρίσκονταν μαζεμένοι γύρω στους 200 πρόσφυγες έτοιμοι για αναχώρηση με το δρομολόγιο των 23.55’. Άντρες όλων των ηλικιών αλλά και γυναίκες με μωρά στα καροτσάκια περίμεναν να επιβιβαστούν στο τρένο για τη Θεσσαλονίκη, με την ελπίδα να προσεγγίσουν έπειτα μαζικά τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία με τα πόδια. Στον σταθμό υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία καθώς και ομάδες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. Στις 24.15’ ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι το δρομολόγιο των 23.55’ ακυρώνεται ενώ, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις, οι αστυνομικοί παρέμεναν στον χώρο μέχρι να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες.

«Να φύγουν οι αλλοδαποί και μετά θα μας πουν αν θα γίνει το δρομολόγιο» ήταν η απάντηση αστυνομικού στον κόσμο που ρωτούσε τι θα γίνει. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των προσφύγων που βρίσκονται στα Διάβατα, η αστυνομία έχει περικυκλώσει περιμετρικά το σημείο που είναι μαζεμένοι ώστε να αποτρέψει άλλους να τους προσεγγίσουν.  


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις