Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με την καταγγελία του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της κυβέρνησης στις 8 Μαΐου 2014, ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ, Πέτερ Ράτκλιφ,  ορίστηκε Επίτροπος της τρόικα στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από συμφωνία της μνημονιακής κυβέρνησης με την τρόικα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ήδη το στέλεχος του ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε γραφείο στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μητρόπουλο, κύριο καθήκον του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ θα είναι η παρακολούθηση της διαδικασίας κατάργησης των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος-βιωσιμότητας των Ταμείων από 1-7-2014, καθώς επίσης και η πιστή εφαρμογή του μνημονιακού νόμου (ν. 3863/2010), που ορίζει ότι από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ.
 
«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμπαίζει απροκάλυπτα τους Έλληνες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Προετοιμάζεται να εφαρμόσει τους σκληρούς ασφαλιστικούς νόμους (ν. 3863/2010, 4093/2012 κ.ά.) στο πεδίο των συντάξεων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , υποστηρίζοντας πως με τη διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, «η μνημονιακή κυβέρνηση με την πολιτική της σκοπεύει να καταντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία θλιβερά και καθημαγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα».

 Τα Ταμεία καταγγέλλουν σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχειών τους

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τις καταγγελίες των ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ για τις ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τόσο κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, αν και τα τα δύο Ταμεία είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό να ανακληθεί η μνημονιακή πρόβλεψη που τους απαγόρευε να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ.

Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι ταμεία  όπως το ΙΚΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΕΑ είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, στις 28 Μαΐου και ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής τους στις ΑΜΚ πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο επιστολής του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει δέσμευση έναντι της τρόικας για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω του ότι είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης. 

Τα ταμεία καταγγέλλουν πως η ρύθμιση αυτή αποτελούσε επι της ουσίας ένα σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχειών τους, που θα οδηγούσε αναπόφευκτα στη δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίστηκαν φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΠΥΣ6) εξεδόθη στις 5 Ιουνίου 2013, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τη σχετική αλληλογραφία του κ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κάτι που σημαίνει πως όταν ζητήθηκε από τα ταμεία να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική πρόβλεψη που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Πηγή: Το Βήμα