Το βραβείο της πιο άστοχης δημόσιας τοποθέτησης των τελευταίων ημερών διεκδικεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Μ. Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής της Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, τα αποτελέσματα και το πόρισμα της οποίας αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή, υπό τον τίτλο «Η agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ», ο καθηγητής επιχείρησε να πάρει θέση στην υπόθεση της παραβίασης των δικαιωμάτων του κρατούμενου απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, με τα βέλη του να στρέφονται κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με υπονοούμενα για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής δεν διστάζει να απαξιώσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για έντονη αστυνομική αυθαιρεσία και «αστυνομοκρατία», σημειώνοντας πως «με κριτήριο τα ισχύοντα στην Ευρώπη, οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για “αστυνομοκρατία” είναι αστειότητες». Μάλιστα, κατά τραγική ειρωνεία, το άρθρο του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας περί τις 8 το βράδυ της Κυριακής, όταν δηλαδή ακόμα και τα τηλεοπτικά κανάλια αδυνατούσαν να αποκρύψουν το ρεσιτάλ βαρβαρότητας των αστυνομικών κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Σημειώνεται πως στο άρθρο του, ο Ν. Αλιβιζάτος δεν μένει στα παραπάνω, καθώς προχωρά ακόμα και στη «διαπίστωση» πως με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, «βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία».

Μία ημέρα αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο καθηγητής εξαναγκάστηκε σε μία δημόσια δήλωση για να διαχωρίσει τη θέση του από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της αστυνομίας και του πολιτικού της προϊστάμενου, Μ. Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας πως «Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ν. Αλιβιζάτος, «η εν λόγω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Η δήλωσή του καταλήγει με σαφείς αιχμές προς την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας για τους χειρισμούς και την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της Επιτροπή, με τον καθηγητή να τονίζει πως «Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του στην εφημερίδα, ο καθηγητής προχωράει στην παραδοχή του πρόχειρου του φωτογραφικού νόμου που αφορά στη μεταγωγή του κρατούμενου απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως αναφέρει, «Μια απρόσεκτη διατύπωση του νόμου –πώς τους ξέφυγε εκείνο το «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο μετήχθη»– σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα του χειρισμού της υπόθεσης από την αρμόδια γενική γραμματέα στο πρώτο στάδιο της σημερινής σύγκρουσης έδωσαν λαβή να προβληθεί ως παραβίαση ενός δικαιώματός του η μεταγωγή του στις φυλακές του Δομοκού», σπεύδοντας να συμπληρώσει πάντως πως «τέτοιο δικαίωμα, ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ ούτε υπάρχει, και ορθά αυτό επισημαίνεται από την κυβέρνηση».