X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Άλλα στο Atlantic Council και άλλα στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού για τη δολοφονία του Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ

Την πλήρη ταύτιση που εξέφρασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον αμερικανικό μη κυβερνητικό φορέα γεωπολιτικών αναλύσεων Atlantic Council με την απόφαση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ να δολοφονήσει τον στρατηγό Σολεϊμανί πυροδοτώντας τη νέα κρίση με το Ιράν κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον ιστότοπο του Πρωθυπουργού να έχει «αφαιρέσει» τις επίμαχες φράσεις από τα «σημεία» της τοποθέτησής του.
Άλλα στο Atlantic Council και άλλα στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού για τη δολοφονία του Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ
|

«Αυτή η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στηρίζουμε αυτή την απόφαση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την συμμετοχή του στη συζήτηση του Atlantic Council την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλειοψηφία των κρατών μελών της δεν έχουν πάρει καθαρή θέση έναντι των εξελίξεων, δεν δίστασε να ταχθεί αναφανδόν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο», αλλά «δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας».

Αναλυτικά, στην επίμαχη αποστροφή του ανέφερε:

«Πρώτον είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση, τώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που είναι διατεθειμένες να χαράξουν προκειμένου να κινηθούν προς μια πρωτοβουλία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το έλαβαν όλοι. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρει η ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, που «σταχυολογεί» τα κυριότερα σημεία της εκδήλωσης αυτής, αφού κατά την μετάφραση της ίδιας αναφοράς, δεν μεταφέρει τα σημεία εκείνα που ταυτίζουν την ελληνική πλευρά με την αμερικανική.

Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα primeminister.gr, αναφέρει:

«Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο Atlantic Council, με την επίμαχη αποστροφή να βρίσκεται στο 32.08:

Συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson

Live | Συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. #StrongerWithAllies

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Dienstag, 7. Januar 2020

Το ζήτημα παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την υποστήριξη της δολοφονίας, αλλά βουλευτές της αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη της αναφοράς του πρωθυπουργού, όπως ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις