Μια μόλις μέρα πριν την έναρξη εφαρμογής των αυξημένων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφασίζει σε διάστημα ημερών να αλλάξει και πάλι το σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, επιβάλλοντας λοκντάουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και χωρίζοντας τη χώρα σε τρεις ζώνες, από τις αρχικά τέσσερις και μετέπειτα δύο, όπως είχε ανακοινώσει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επικεντρώθηκε στα μέτρα για την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας και σημείωσε πως «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία». Υπενθυμίζεται ότι τη Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», αυξάνοντας τις ΜΕΘ Covid σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μια μέρα όμως πριν την εφαρμογή των μέτρων που είχε ανακοινώσει μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβλήθηκε λοκντάουν για Θεσσαλονίκη και Σέρρες από το πρωί της Τρίτης, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας, φαίνεται πως υπερβαίνει το κυβερνητικό σχέδιο.

Όπως εξήγησε ο Στ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τότε. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύονται από τη Τρίτη οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με το λοκντάουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, σημείωσε πως η κυβέρνηση προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για το δεύτερο κύμα και την πίεση στις ΜΕΘ και συμπλήρωσε πως «κάνουμε ό,τι πρέπει, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, είναι στο χέρι όλων μας για να επιστρέψει το σύστημα στις αντοχές τους και να μην δοκιμαστεί».

Επιπλέον είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές, στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές όπως και την άνοιξη και πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για να κλείσει οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, σημείωσε πως «το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν».

Επίσης διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο ενώ σε ερώτηση αν αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί» και πως «είναι στο χέρι όλων μας».

Τρεις ζώνες αντί για δύο

Ακόμα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες, βάσει της επικινδυνότητάς τους, αλλάζοντας και σε αυτόν τον τομέα το κυβερνητικό σχέδιο με τις δύο ζώνες, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο.

Ειδικότερα βάσει του νέου κυβερνητικού σχεδίου, οι τρεις ζώνες χωρίζονται ως εξής:

 • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
 • Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική
 • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από το πρωί της Τρίτης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι από το πρωί της Τρίτης, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο», εξαιτίας της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της περιοχής.

Αναφορικά δε, με εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες» και προειδοποίησε πως «μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών».

Ισχυρίστηκε ακόμα πως, «σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων», είπε αναφορικά με τη μείωση των χειρουργείων σε επίπεδο 80%, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά , κάνοντας έτσι παραδοχή των ελλείψεων στο ΕΣΥ και εγείροντας ισχυρές αντιδράσεις από τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Ωστόσο επιχείρησε να εξηγήσει πως «σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης», είπε ο Στ. Πέτσας.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Στέλιος Πέτσας, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για «κορονοκαπηλεία» και ισχυρίστηκε ότι «επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία».

Μάλιστα πρόσθεσε πως «όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν “».

Η κυβέρνηση «νοιάζεται και μπορεί» για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το ταμείο του κράτους», προκειμένου να ενισχλυσει με τη σειρά της εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Φρόντισε ωστόσο να πει πως τα αυτονόητα μέτρα στήριξης που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, αντί για την επιτακτικότητα τους, λαμβάνονται καθώς η κυβέρνηση «νοιάζεται και μπορεί».

Πιο συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε, τα μέτρα θα είναι ύψους 2,3 δισ. ευρώ και θα είναι εννέα:

 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).
 • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
 • Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
 • Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.
 • Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
 • Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
 • Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
 • Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
 • Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δώσουμε στους ιδιώτες 120 εκ. ευρώ χωρίς να χρειαζόμαστε»

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 1.600 ευρώ την ημέρα. Από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου μιλάμε για 331 ΜΕΘ επί 1600 ευρώ την ημέρα, επί 230 ημέρες, δηλαδή για ένα ποσό κοντά στα 120 εκ. ευρώ τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσουμε στους ιδιώτες χωρίς να χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά», είπε και συμπλήρωσε πως «η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά και για αυτό από τις 557 φτάσαμε στις 974 και συμπράττουμε με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται. Μακάρι το σύστημα να αντέξει και να μη χρειαστεί».

«Ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς»

Ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά είναι η Αττική από το ενδεχόμενο να περάσει στο «γκρίζο» επίπεδο, είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερη η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική. «Δεν εφησυχάζουμε. Όπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα είναι εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα. Σημασία έχει να ελέγχουμε την εφαρμογή των μέτρων», πρόσθεσε ενώ δήλωσε πως «κόκκινη γραμμή είναι προστασία της δημόσιας υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε».

Συνεχίζοντας σε ό,τι αφορά την Αττική, είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετική όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», ανέφερε.

Ερωτηθείς μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για τα φαινόμενα συντονισμού είπε ότι όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Ισχυρίστηκε ακόμα πως «ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», είπε, παρά τις εικόνες από τα υπερπλήρη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα κλειστά σχολεία και τμήματα, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ αλλά και την αύξηση της πληρότητας των πλοίων σε επίπεδο 80%, ενώ τα κρούσματα παρουσίαζαν άνοδο τον Αύγουστο.

Για τον αριθμό των τεστ που γίνονται στα σχολεία, είπε ότι διενεργούνται εκεί που ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι υπάρχουν στενές επαφές και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα τεστ για όλο τον πληθυσμό αλλά γίνονται στοχευμένα.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεων των ειδικών που προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3.000-4.000, είπε ότι αυτές οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Υπενθύμισε επ’αυτού ότι υπήρχαν εκτιμήσεις για 800-900 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου που δεν επιβεβαιώθηκαν γιατί «τα μέτρα δούλεψαν και ελπίζουμε το ίδιο και τώρα».