Όπως αναμεταδίδει το news247, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν για το όραμά τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επισήμανε ότι θέλει μια Ευρώπη κοντά στον πολίτη και μια Κομισιόν που θα κάνει μια νέα αρχή. Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο υποψήφιος του ΕΛΚ έκανε λόγο για ένα συνδυασμό μεταξύ της υπευθυνότητας των κρατών-μελών και της αλληλεγγύης, με τους υποψήφιους των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων να κατηγορούν το ΕΛΚ ότι επέβαλλε την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.
 
Ο Μ. Βέμπερ περνώντας σε αντεπίθεση κατά του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, ανέφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από  εκπροσώπους της δικής του πολιτικής ομάδας, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, ζήτησε με τη σειρά του από τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς να ψηφίσουν εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα, παρομοιάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones” :«δείτε τί έκανε ο διχασμός του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με ένα “Game of Thrones” ντοπαρισμένο με στεροειδή».
 
Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ, τάχθηκε κατά της πολιτικής Μακρόν για την υπερφορολόγηση των πολιτών. «Είμαι κατά της πολιτικής Μακρόν στη Γαλλία που φορολογεί τους απλούς πολίτες. Έβαλαν τόσα δισεκατομμύρια για να στηρίξουν τις τράπεζες. Έχουμε τα μέσα να μειώσουμε τους ρύπους».
 
Η υποψήφια της Ομάδας των Φιλελευθέρων και νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, υποστήριξε πως θεωρεί την Ευρώπη ως το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς σήμερα. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές αλλαγές, από το θέμα της κλιματικής αλλαγής έως τη φορολογία ,τονίζοντας ότι «για εμένα φορολογικός παράδεισος είναι η χώρα όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν». Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το θέμα της οικονομίας, η Μ. Βεστάγκερ υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε την δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη» ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους.
 
Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει στις εμπορικές συμφωνίες. «Παντού στην Ευρώπη οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους, γιατί φοβούνται για το μέλλον τους. Έχουν μετατρέψει το φόβο τους σε δράση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη. Χρειάζεται θάρρος».
 

Θολές θέσεις για το μεταναστευτικό

 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποψήφιος από τη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γιαν Ζάχραντιλ, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα τάχθηκε κατά των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων, υπερασπιζόμενος τη δημιουργία μεταναστευτικών κέντρων εκτός Ευρώπης.
 
Πληροφορίες του news247 επισημαίνουν ότι ο Μ. Βέμπερ βάσισε τη πολιτική του κόμματός του σε δύο πυλώνες σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, δηλαδή την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ανθρωπιστική δράση. Ο Φ. Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αλλά και την ανάγκη χάραξης ενός πλάνου για την Αφρική. Συγκεκριμένα τόνισε ότι  «κάθε φορά που ένας άνθρωπος χάνεται στη Μεσόγειο, η Ευρώπη χάνει την ψυχή της, χάνει τις αξίες της, γι’ αυτό πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα». Η Μ. Βεστάγκερ υποστήριξε με τη σειρά της ότι η Ευρώπη χρειάζεται κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό, ένα κοινό σύστημα ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη.