Ο εκπρόσωπος Τύπος της ΝΔ, Στ. Πέτσας, υποστήριξε την Τρίτη ότι η αποφυλάκιση του Κορκονέα, δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οφείλεται σε δύο παράγοντες «και αφορούν στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές». Εξήγησε ότι η πρώτη από τις δύο αιτίες είναι «η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων», ενώ η δεύτερη είναι «η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη». Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση «παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Στ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας «είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση», επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν αστοχίες σε μερικές διατάξεις «που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να τροποποιηθούν. Έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Στ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά αντίθετα θα υπάρξει μείωση. Αναφέρθηκε στην «προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να πείσει ότι επί των ημερών της μειώθηκαν οι μετακλητοί», προσθέτοντας ότι «εμείς μειώνουμε τους μετακλητούς, όπως μειώνουμε και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς και αυτό είναι μια δέσμευση της μείωσης της κομματικοποίησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση των δημοσίων υπαλλήλων να κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους».

Χαρίτσης: «Συνειδητό ψεύδος στις δηλώσεις του Πέτσα»

Οι δηλώσεις του Στ. Πέτσα, με τις οποίες συνδέει την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για «συνειδητό ψεύδος» από πλευράς Στ. Πέτσα.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο Αλ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «πρέπει επιτέλους να μπει ένα στοπ στον κυβερνητικό αυτό κατήφορο», σημειώνοντας ότι «ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και οδήγησε στην αποφυλάκιση Κορκονέα». Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό αλλά επιλέγει τη λασπολογία. Όπως γνωρίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί επί της ουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, που είχε δολοφονήσει τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το 2008, αποφυλακίστηκε την Τρίτη. Ήδη από τη Δευτέρα είχε δρομολογηθεί η αποφυλάκισή του, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αποφάσισε την ενοχή με άμεσο δόλο του Κορκονέα, ωστόσο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου σπάζοντας την ισόβια κάθειρξη και επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 13 ετών. Το δικαστήριο είχε λρίνει αθώο λόγω αμφιβολιών τον συγκατηγορούμενο του Κορκονέα, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για απλή συνέργεια στο φόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Σε αντίδρασή του για την απόφαση του δικαστηρίου τη Δευτέρα, το ΚΚΕ είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του ότι «προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία έριξε στα μαλακά τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη, αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο Δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δε συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα».

Τέλος, στην το ΚΚΕ είχε αφήσει και εκείνο αιχμές για τον νέο Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύεται στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το Δικαστήριο».

Με το άκουσμα της απόφασης για 13ετή κάθειρξη στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που αποτελούν την πολιτική αγωγή στην υπόθεση, είχαν κάνει λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς υπεράσπισης χαρακτηρίζοντας την απόφαση «προδιαγεγραμμένη». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει ότι «η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι «καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό», προσθέτοντας ότι «η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».

Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας, δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου