Τη δική της απάντηση έδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ελαττωματική». Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε οικονομικές κυρώσεις «κατά του ιρανικού καθεστώτος». Τη Δευτέρα ο Μ. Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν στο Ιράν «τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία» αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πορεία της σε ό,τι αφορά την εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Το Ιράν «θα παλεύει να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με το Πεντάγωνο και τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με σκοπό «την αναχαίτιση της ιρανικής επιθετικότητας». Σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας στο πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μ. Πομπέο ανακοίνωσε δώδεκα αιτήματα της χώρας προς την Τεχεράνη ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.
 

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε η Φ. Μογκερίνι απαντώντας στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο δεν έδειξε πως η αποχώρηση από το Πυρηνικό πρόγραμμα είχε κάνει ή έκανε την περιοχή ασφαλέστερη από την απειλή διάδοσης πυρηνικών όπλων ή πως θα μας φέρει σε καλύτερη θέση να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά του Ιράν σε τομείς εκτός του προγράμματος».
 
 

Τα 12 αιτήματα των ΗΠΑ

Τα αιτήματα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αφορούν κυρίως τη διακοπή υποστήριξης παραστρατιωτικών οργανώσεων από το Ιράν αλλά και την αποστρατικοποίηση της χώρας από πυρηνικό εξοπλισμό. Επιπλέον, στα αιτήματα αναφέρεται και η διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου αλλά και σεβασμό στα δικαιώματα κυριαρχίας του Ιράκ.

  1. Ολοκληρωμένη αναφορά για την έρευνα πάνω στα πυρηνικά όπλα
  2. Παύση εμπλουτισμού ουρανίου και επανεπεξεργασίας πλουτωνίου
  3. Πρόσβαση σέ όλες τις ιστοσελίδες της χώρας για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, χωρίς περιορισμούς
  4. Διακοπή παροχής πυραύλων σε στρατιωτικές οργανώσεις καθώς και διακοπή της πυρηνικής ανάπτυξης τους
  5. Απελευθέρωση Αμερικανών κρατούμενων και συμμάχων
  6. Απαγόρευση υποστήριξης στρατιωτικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ
  7. Σεβασμός στην Ιρακινή κυριαρχία και άδεια για την αποστράτευση Σιιτών στρατιωτικών που υποστηρίζει εκεί
  8. Διακοπή των εχθροπραξιών με τους Χούτι και επιδίωξη ειρηνικού συμβιβασμού με την Υεμένη
  9. Απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία
  10. Καμία υποστήριξη στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάϊντα
  11. Καμία υποστήριξη από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας σε άλλες στρατιωτικές οργανώσεις
  12. Διακοπή των απειλών προς το Ισραήλ και προς διεθνή πλοία, καθώς και διακοπή κυβερνοεπιθέσεων. Τέλος, παύση πυραυλικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 
 

«Αποτυχημένες οι πολιτικές» των ΗΠΑ

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εξαπολύοντας πυρά εναντίων των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον κάνει τις ίδιες «λανθασμένες επιλογές σε παλιές συνήθειες» και είναι φυλακισμένη στις δικές της «αποτυχημένες πολιτικές», έγραψε στο Twitter.



 

Με το ένα πόδι εκτός Ιράν εταιρίες – κολοσοί

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει οδηγήσει αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες στο να δρομολογήσουν την αποχώρηση τους από το Ιράν. Για παράδειγμα, η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει πολλές από τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πελάτες στο Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz τόνισε πως σκέφτεται την αποχώρηση από το Ιράν. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και η γαλλική Total του ενεργειακού κλάδου.
 

Στάση άμυνας ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ

 
Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πώς και τα 28 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν προ ημερών πως θα τηρήσουν κοινή γραμμή άμυνας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα κατά 25% και στο εισαγόμενο αλουμίνιο κατά 10%.

Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «στην ΕΕ συμμεριζόμαστε την άποψη πως η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά οφείλουμε να παραμείνουμε σ' αυτή τη συμφωνία και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν πάνω σε άλλα θέματα, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι» ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία του 2015 είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί με μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025, μια συμφωνία για τις βαλλιστικές δραστηριότητες και την περιφερειακή παρουσία. Θα εργασθούμε για να διατηρήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 όποιες και αν είναι οι αμερικανικές αποφάσεις».  

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα επιπλέον βήματα και να αυξήσει τις επενδύσεις της στο Ιράν», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «οι δεσμεύσεις της ΕΕ ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία δεν είναι συμβατές με την ανακοίνωση ενδεχόμενης αποχώρησης (από το Ιράν) μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών».