«Είναι επίσης ένας συνεργάτης-κλειδί στην ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Βορείου Αφρικής. Ένας δυνατός σύμμαχος στην συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, διατηρώντας μια Ευρωπαϊκή τροχιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε εξάλλου, ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στη συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία «θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21αιώνα. Ιδιαίτερα σε θέματα σταθερότητας στην γειτονιά μας και όπως ανέφερα, στη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που πλήττει την δημοκρατία».

Ο Αμερικανός πρέσβης τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, μέχρι την επικράτηση της ειρήνης στη Συρία. «Η παρουσία του ΝΑΤΟ βοήθησε στην μείωση των συνεπειών που προκλήθηκαν από το προσφυγικό κύμα» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «δουλεύουμε για τη λύση του προβλήματος, που είναι η επικράτηση της ειρήνης στη Συρία, αλλά μέχρι τότε στηρίζουμε την παρουσία αυτή».

Τόνισε ακόμη ότι η βάση της Σούδας «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και είναι σημαντική για τις αμερικανικές, ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου». «Γι' αυτό είμαστε ευγνώμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών – αεροπορικών – ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ «με τέτοιο τρόπο, που θα ενισχύσει την ασφάλεια και των χωρών μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ