Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, συνεργασία στη Λιβύη, με τον τελευταίο να εκλαμβάνει θετικά την πρόταση.

Όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της Τουρκικής-Αμερικανικής Εθνικής Διευθύνουσας Επιτροπής, με έδρα τις ΗΠΑ, και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεργαστούν στους τομείς των πληροφοριών, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, πάντα με επίκεντρο τη κρίση στη Λιβύη.

«Μας δόθηκαν οδηγίες να εργαστούμε μαζί», με τους Αμερικανούς ομολόγους, «πράγμα σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής και το μέλλον της Λιβύης, υπογράμμισε ο Μ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να επεκτείνουμε τους τομείς συνεργασίας μας».

Τα σχόλια του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη, ήρθαν μια μέρα μετά την επίσκεψή του στη Τρίπολη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο σύμφωνο συνεργασίας με τη Τουρκία, στο οποίο οριζόταν η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Τουρκία και καθορίζονταν αυθαίρετα, τα σύνορα με τη Μεσόγειο.

Βάσει του συμφώνου, η Τουρκία απέστειλε συμβούλους, να συνδράμουν το Λιβυκό στρατό, ώστε να συμβάλλουν στον συντονισμό καίριων επιθέσεων κατά του Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτη της αντίπαλης πλευράς του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα.