Πολύωρη ήταν η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τον δεύτερο να εκτιμά πως θα υπάρξει «οριστική λύση του ζητήματος το πολύ μέχρι τον Μάιο».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «παραγωγική», επισημαίνοντας ωστόσο πως «αν και παρατηρείται πρόοδος, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί», αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Από την πλευρά του o Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας Aksam, έκανε λόγο για μια ομοσπονδία μέσα στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να αποτελούν μειοψηφία:

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς την μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση», είπε.

Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο, δήλωσε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. «Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ονειρευόμαστε», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Την ίδια στιγμή, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η λύση ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργεί νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας, καθώς επίσης ανοίγει το δρόμο για την μεταφορά του Φυσικού Αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Δύση.