«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε με ιδιαίτερο ύφος στην Εισαγγελέα περί του ανασταλτικού αποτελέσματος και προκειμένου να μη δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες.» ανέφερε αρχικά η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας στη συνέχεια την εισαγγελική της πρόταση για τους καταδικασμένους στους οποίους παρέλιψε να αναφερθεί συγκεκριμένα τη Δευτέρα.

Σχετικά με την καταδίκη του Μιχαλολιάκου, η εισαγγελέας ανέφερε: «Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις».

Επιθετική και ως προς τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, η Οικονόμου υποστήριξε ότι: «Παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας οι συνήγοροι που κάνουν δηλώσεις, που επιβάλλουν μετριοπάθεια, καταθέτοντας συκοφαντικές εκφράσεις επειδή δεν τους αρέσουν οι τοποθετσήσεις της εισαγγελέως της έδρας»

Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα.

Σχετικά με το βούλευμα για τον Λαγό, η εισαγγελέας υποστηρίξε ότι «το βούλευμα έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έχει μόνιμη κατοικία» ενώ «όσον αφορά την παραβίαση του 2015, έλαβε χώρα διότι ο κατηρογούμενος είχε την πεποίθηση ότι δεν προέβαινε σε παραβίαση των όρων του». Τόνισε ότι επιμένει στην «αιτιολογημένη εισήγησή» περι αναστολής σε όλους τους καδικασμένους, πλην Ρουπακιά πουδεν δύναται να λάβει αναστολή, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι σε αυτούς «συμπεριλαμβάνεται και ο Λαγός, έστω και αν αυτός δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα».

Λίγο πριν λάβει τον λόγο η κ. Οικονόμου, στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα με το οποίο επέστρεψε στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός το 2015, το οποίο εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά τη χτεσινή εντολή της προέδρου. Το βούλευμα αναφέρεται στην τρεις φορές παραβιάση των όρων από τον Λαγό και με βάση αυτό οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή για δύο μήνες.

Η Οικονόμου ωστόσο πρόσθεσε ότι «με τις ανωτέρω παραδοχές το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε με περιοριστικούς όρους την προσωρινή κράτηση. Στην συνέχεια το βούλευμα υιοθέτησε την παραδοχή και του επέτρεψε να μεταβαίνει στις βρυξέλλες ως εκλεγέντος στο ευρωπαϊκό Κοινβούλιο. Είναι προφανές ότι κρίθηκε κυριαρχικώς ότι ο κατηγορύμενος δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους όρους. Συνεπώς ποια παραπλάνηση επήλθε του δικαστηρίου σας από την εισαγγελέα της έδρας, όταν δύο φορές έκριναν ότι δεν υπήρξε εκ προθέσεως παραβίαση των όρων;» κατέληξε σε έντονο ύφος προς την έδρα, μία μέρα μετά την ηχηρή παρέμβαση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη.

Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο

Ένταση σημειώθηκε με την υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού να ζητάει να αναγνωστεί και το βούλευμα του 2019, με την πρόεδρο ωστόσο να σημειώνει ότι η ύπαρξη μεταγενέστερου βουλεύματος δεν ακυρώνει το προηγούμενο, λέγοντας ότι «δεν λειτουργεί ως Εφετείο», ώστε να ακυρώσει την παραβίαση.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό και η εισαγγελέας προσκόμισε του 2015.

Συνήγορος Λαγού: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριό σας δεν ήξερε ότι υπήρχαν άλλα δύο βουλεύματα. Αυτά γιατί δεν τα διαβάζετε;

Πρόεδρος: Τα ανέγνωσε η κυρία εισαγγελέας

Συνήγορος Λαγού: Υπάρχουν όμως και αυτά

Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο