Νέα ευρήματα που μεταβάλλουν τα μέχρι πρότινος δεδομένα δείχνουν την ανοσία να έχει εύρος λίγων μόλις μηνών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλεί σε πλήρη τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα το άνοιγμα των συνόρων και η ελεύθερη διέλευση των ταξιδιωτών ενόψει τουριστικής περιόδου, οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων με τις περισσότερες κυβερνήσεις να θέτουν ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κίνδυνος για τις χώρες με υψηλό αριθμό διέλευσης ταξιδιωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με το άνοιγμα των συνόρων να έχει εκ νέου αναζωπυρώσει την διασπορά οδηγώντας σε αναγκαία επανυιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων.

Το τελευταίο μόνο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι λόγω του κορονοϊού αγγίζουν συνολικά τους  560.000, την στιγμή που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για εκ νέου αύξηση σε ενδεχόμενη υπαναχώρηση ως προς την τήρηση των μέτρων.

Μάλιστα ευρήματα της Ιατρικής Σχολής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου που καταδεικνύουν την μειωμένη χρονική εμβέλεια δράσης των αντισωμάτων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ανοσίας της αγέλης που συχνά εργαλειοποιείται πολιτικά ,διαπλέκοντας  επιστημονικά δεδομένα με την επανεκκίνησης της οικονομίας και οδηγεί στην μεγαλύτερη δυνατή άρση των περιορισμών.

Συγκεκριμένα σε δείγμα που λήφθηκε από 90 εθελοντές, παρακολουθήθηκε η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος: 65 ασθενών, 6 εργαζομένων στον τομέα υγείας και 31 εθελοντών που δέχτηκαν να μολυνθούν με τον ιό. Με την ολοκλήρωση της έρευνας αναδείχθηκε ότι τα αντισώματα που μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό έφταναν στο υψηλότερο ποσοστό τους τρεις εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων ενώ στην συνέχεια μειώνονταν.

«Οι άνθρωποι παράγουν λογικό αριθμό αντισωμάτων για να αντιμετωπίσουν τον ιό, αλλά αυτός μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και εξαρτάται από το ποιος είναι ο μέγιστος την περίοδο του ζενίθ της ασθένειας πόσο θα διαρκέσει η ανοσία». αναφέρει η επικεφαλής της συγγραφής της έκθεσης Δρα Κέιτι Ντουρς.

Επαναφέρουν αυστηρότερα μέτρα πρόληψης Ισπανία, Ιταλία και Χονγκ Κονγκ 

Στο παρόν πλαίσιο, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, δεν είναι λίγες οι χώρες που επιλέγουν να υιοθετήσουν εκ νέου αυστηρό περιοριστικό πρόγραμμα. Έτσι πολλές εξ αυτών αυτών προχωρούν σε μείωση στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συγχρωτιστούν στο ίδιο μέρος, περιοριστικούς κανόνες στην κίνηση των καταστημάτων και ένταξη μεμονωμένων περιοχών και πόλεων σε κατάσταση καραντίνας.

Συγκεκριμένα στην Ισπανία, η οποία είναι από τις περισσότερο πληγείσες χώρες, επαναπροσδιορίζεται η προληπτική της στρατηγική,  ανάλογα με τα κρούσματα ανά περιοχή. Έτσι η περιοχή της Λέριδας στην Καταλονία πρόκειται να ενταχθεί σε καθεστώς καραντίνας παρά την  γενική άρση του κατ΄ οίκον περιορισμού για την υπόλοιπη χώρα.

Η Ιταλία από την μεριά της αυστηροποιεί επίσης τα μέτρα, καθώς προβλέπεται να παραταθεί η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με αναστολή παράλληλα της λειτουργίας των κλαμπ έως και την 1η Αυγούστου και απαγόρευση εισόδου για τους εισερχόμενους  από τα 13 κράτη με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Στον ίδιο δρόμο κινείται και το Χονγκ Κονγκ που αποφάσισε την μείωση των συμμετεχόντων σε δημόσιες συναθροίσεις από 50 σε μόλις 4, ενώ επιβάλλεται υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων για 1 βδομάδα.