Το Σωματείο Εργαζομένων του «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε χθες τη Διοίκηση της δομής και όλους τους εμπλεκόμενους, αφού μετά από μήνες πανδημίας δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, ώστε να θωρακίστει το νοσοκομείο για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων, με τους υγειονομικούς υπαλλήλους να αναγκάζονται να πλένουν τις ιατρικές στολές σπίτια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού. Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν, οι εργαζόμενοι προέβησαν στην αγορά μηχανήματος υψηλής ροής οξυγόνου με συνδρομές των ίδιων, έπειτα από άρνηση της διοίκησης να αναλάβει την παροχή του, προκειμένου να υποστηριχθεί συνάδελφος τους που νοσεί με κορονοϊό και βρίσκεται ένα βήμα πριν την διασωλήνωση.

«Αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο μας εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι συνάδελφοί μου παίρνουν τα ρούχα τους και τα πλένουν σπίτι τους με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά του ιού. Οι στολές που έχουμε είναι δύο και δεν τις παίρνει το νοσοκομείο όπως οφείλει, αλλά τις αγοράζει ο εργαζόμενος από την τσέπη του. Οι στολές δεν πλένονται στο νοσοκομείο γιατί έχει μόνο ένα εργαζόμενο στα πλυντήρια. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να αναλάβει τον ιματισμό όλου του νοσοκομείου και τις στολές. Αγόρασαν πριν ένα χρόνο ένα κοινό πλυντήριο, οχτάκιλο. Δεν μπορούν να πλένονται οι στολές όλου του προσωπικού εκεί, 150 ανθρώπων. Και πλέον ούτε αυτό δουλεύει, έχει χαλάσει» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Υπάρχει μια συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου που τη χρειαζόταν το νοσοκομείο. Ένας συνάδελφος μου ήταν ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση. Μας είπαν ότι μπορεί να μη διασωληνωθεί αν υπάρχει αυτό το μηχάνημα. Ζητήσαμε να υπάρξει η αγορά αυτού του μηχανήματος και μας είπαν ότι δεν έχουν λεφτά. Εμείς από τις συνδρομές των υπαλλήλων αγοράσαμε μόνοι μας το μηχάνημα προκειμένου να σωθεί ο συνάδελφος. Το μηχάνημα κόστιζε 4.400 ευρώ. Εμείς δεν το πήραμε μόνο για τον υπάλληλο του νοσοκομείου, ο υπάλληλος ήταν η αφορμή. Το μηχάνημα θα παραμείνει στο νοσοκομείο και θα βοηθήσει και άλλους συνανθρώπους μας» πρόσθεσε ακόμα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

«Πλένουμε τις ιατρικές στολές σπίτι μας – Αγοράσαμε μηχάνημα με τα χρήματα των υπαλλήλων»

Μία ημέρα αργότερα, και με γραπτή δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, απάντηση έδωσε η  αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, Βασιλική Τραούδα, υποστηρίζοντας πως «το νοσοκομείο διαθέτει πλύντες και πλυντήρια/ στεγνωτήρια για την πλύση στολών και ιματισμού κι επιπλέον βρίσκεται σε ισχύ ετήσια σύμβαση για την κάλυψη επιπλέον αναγκών πλύσης. Η επάρκεια του συστήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά διαστήματα το νοσοκομείο μας έχει εξυπηρετήσει και τις ανάγκες πλύσης ιματισμού και άλλων δομών. Ο ισχυρισμός του σωματείου ότι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την πλύση των στολών τους κατ’ οίκον, σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε αδυναμία πλύσης των στολών αυτών στα πλυντήρια/ στεγνωτήρια του νοσοκομείου».

Από την άλλη, όσον αφορά στην επάρκεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας η  Β.Τραούδα, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει την καταγγελία των εργαζομένων της δομής, υποστήριξε πως «το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε όλα τα σχετικά αιτήματα του νοσοκομείου ώστε να προσφέρεται στους ασθενείς που νοσούν από COVID-19 η απαραίτητη φροντίδα. Διενεργούνται επίσης καθημερινά τεστ COVID στο προσωπικό, υπάρχει επάρκεια ειδών ΜΑΠ και επιτηρείται συνεχώς η χρήση τους για την πρόληψη της ενδονοσοκομειακής διασποράς», ενώ όσον αφορά στο ζήτημα των ελλιπών μηχανημάτων, η ίδια ισχυρίστηκε πως «στο νοσοκομείο έχουν ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας 10 συσκευές πνευμονικής αναζωογόνησης BiPap οι οποίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά με τις συσκευές High Flow. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιατρών του νοσοκομείου μας, αν και οι συσκευές High Flow είναι πιο εύκολα ανεκτές από τους ασθενείς, εντούτοις η ταυτόχρονη χρήση μεγάλου αριθμού αυτών επιβαρύνει δυσανάλογα το δίκτυο αερίων και για το λόγο αυτό προκρίνεται η χρήση των συσκευών BiPap που ήδη διαθέτει το νοσοκομείο.», ενώ υποστήριξε πως η υγειονομική δομή αναμένεται να προμηθευτεί συσκευές High Flow «στο αμέσως επόμενο διάστημα», τη στιγμή που ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο».