Στον απόηχο των τοποθετήσεων της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς  που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, της κατεχόμενης  πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε έκτακτη  NAVTEX.

Τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας δήλωσε μετά το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πως η Άγκυρα ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου. Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Καλέσματα από Γαλλία – Γερμανία σε Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας. «Θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε κάνει στο παρελθόν αναφορά για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν, αρκέστηκε να καλέσει την Τουρκία «να μην έχει αρνητική συμπεριφορά» σχετικά με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ακυρώνει το ταξίδι στην Τουρκία – Επισκέπτεται Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, η  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτεικών, Ανιές φον ντερ Μιλ, εξέφρασε «την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Η Τουρκία ζητά «να μην την προκαλούν»

Όπως  αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή στο ενδεχόμενο διαλόγου για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσ’ογειο, αν και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πρέπει να μας προκαλείτε, ας λύσουμε μέσα από διάλογο τα όσα εκκρεμούν».