Η προ ημερών δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αμερικανική αστυνομία, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω της πανδημίας, έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σε πυριτιδαποθήκη. Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, την ίδια στιγμή που είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε σαράντα πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, διαδηλωτές κατήγγειλαν τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε πολίτες, με πρόσχημα τη «βίαιη συμπεριφορά». Το κύμα οργής δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω twitter πως τα αντιφασιστικά κινήματα θα αντιμετωπίζονται πλέον ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όπως αποκάλυψαν CNN και New York Times, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν πως τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η σύζυγός του Μελάνια και ο γιος τους, μεταφέρθηκαν σε υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας, όπου και έμειναν για μία ώρα, προτού ανέβουν ξανά στον επάνω όροφο. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι, βάσει πρωτοκόλλου, όταν οι αρχές μετακινούν τον πρόεδρο Τραμπ σε καταφύγιο, μετακινούν και όλους τους συγγενείς του στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 5.000 πολίτες σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, ενώ στην Ουάσινγκτον έχουν κινητοποιηθεί εκατοντάδες άνδρες της Εθνικής Φρουράς.

Επίθεση της αστυνομίας εναντίον δημοσιογράφων (UPD)

Η αστυνομία της Μινεάπολις φαίνεται να προσπαθεί να αποτρέψει τα δημοσιογραφικά συνεργεία από το να καταγράψουν τι συμβαίνει, επιχειρώντας να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους. Μετά τη σύλληψη δημοσιογράφου του «CNN» σε ζωντανή μετάδοση τη περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Μινεάπολις προέβη σε νέα επίθεση εναντίον του Τύπου.

Ο ρεπόρτερ του γερμανικού δικτύου «Deutsche Welle», Στεφάν Σίμονς, δέχθηκε πλαστικές σφαίρες την ώρα που η κάμερα κατέγραφε και επρόκειτο να ξεκινήσει ζωντανή αναμετάδοση. ενώ φορούσε όλα τα απαραίτητα διακριτικά και ήταν ξεκάθαρο ότι είναι δημοσιογράφος. Μάλιστα η αστυνομία στη συνέχεια τον απείλησε ότι αν δεν απομακρυνθεί από το σημείο θα χτυπηθεί και θα συλληφθεί.

Η αστυνομία στη Μινεάπολις συνέλαβε on air δημοσιογραφικό επιτελείο που κάλυπτε τις διαδηλώσεις

Διχογνωμία στο επιτελείο του Τραμπ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, υπάρχει διχογνωμία στο επιτελείο του Τραμπ σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστούν το κύμα οργής των πολιτών. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο Τραμπ να απευθύνει επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Μπάιντεν και Ομπάμα αποδοκιμάζουν με έμμεσο τρόπο τις διαδηλώσεις

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν, που πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ εκ μέρους των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο, αποδοκίμασαν με έμμεσο τρόπο τις διαδηλώσεις και το κύμα οργής των πολιτών. Ο Μπάιντεν βρέθηκε σε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας που σαρώνουν τη χώρα και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια τονίζοντας ότι «είμαστε ένα έθνος που νιώθει πόνο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτός ο πόνος να μας καταστρέψει». «Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση. Όμως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι».