Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ατλάντα μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Ρεϊσάρντ Μπρουκς από αστυνομικούς το Σάββατο έξω από εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μπρουκς επιχείρησε να αποφύγει τη σύλληψη του, όταν αστυνομικοί τον έβγαλαν έξω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο του και διαπίστωσαν με αλκοτέστ πως είχε υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια.

Τη στιγμή που οι αστυνομικοί επιχείρησαν να του βάλουν χειροπέδες, ο Μπρουκς πήρε το tazer (όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ)  που έφερε ένας εκ των αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει, αλλά δέχτηκε πυροβολισμούς στην πλάτη. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αποπέμφθηκε από το σώμα, ενώ ο συνάδελφός του έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι αστυνομικοί έβγαλαν τον Μπρουκς έξω από το αυτοκίνητο του που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ της αλυσίδας εστιατορίων Wendy’s. Αφού υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, δήλωσε είπε προς τους αστυνομικούς «κοιτάξτε, ξέρω ότι κάνετε τη δουλειά σας, αλλά απλά έχω πιει μερικά ποτά και αυτό είναι όλο».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός, Γκάρετ Ρολφ, του είπε πως «έχεις πιει πολύ για να οδηγήσεις» και στη συνέχεια, δήλωσε ότι πυροβόλησε πισώπλατα τον Μπρουκς όταν προσπάθησε να διαφύγει  επειδή «έστρεψε εναντίον μου το tazer και προσπάθησε τουλάχιστον μια φορά να το χρησιμοποιήσει εναντίον μου». Σημειώνεται ότι ο Μπρουκς κοιμόταν στο αυτοκίνητο του και δεν οδηγούσε υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Πληροφορίες του ABC News, οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις οδήγησαν σε παραίτηση την επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντα, Έρικα Σιλντς, παραιτήθηκε από τη θέση της ωστόσο θα συνεχίσει να υπηρετεί την αστυνομία της Ατλάντα από άλλο πόστο. Η Σιλντς δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της δημάρχου να ζητήσει την παραίτηση της. «Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, υπηρέτησα δύιπλα σε μερικούς από τους καλύτερους αστυνομικούς της Ατλάντα. Λόγω της βαθιάς και αδιαπραγμάτευτης αγάπης μου για αυτή την πόλη και της επιθυμίας μου να δω την κοινότητα μας να εξελίσσεται, υποβάλω την παραίτηση μου και δηλώνω πίστη προς τις κινήσεις της δημάρχου».

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του CNN, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός οφείλεται στην απώλεια αίματος και τους τραυματισμούς στα όργανα που προκλήθηκαν από τις δύο σφαίρες που δέχθηκε. «Η αιτία του θανάτου του ήταν ανθρωποκτονία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ιατροδικαστή.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Μπρουκς επισήμαναν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία ακόμη κι αν είχε χρησιμοποιήσει το tazer, που κρίνεται ως μη θανατηφόρο όπλο. «Δεν μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον εάν δεν έχει στρέψει όπλο εναντίον του», ανέφερε ο Κρις Στούαρτ, ένας από τους δικηγόρους.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεότερος, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ήδη «άρχισαν να διενεργούν εντατική, ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν» όσο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του Γραφείου Έρευνας της Τζόρτζιας (GBI).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Ατλάντα για τη δολοφονία του Μπρουκς, με χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή τους για μια ακόμη δολοφονία αφροαμερικανού στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία ο Τζορτζ Φλόιντ, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί το κίνημα «I can’t Breathe».

Όλο το χρονικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ