X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αμυντική στάση της Κύπρου απέναντι στις επιθετικές τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο

Η Κύπρος τηρεί αμυντική στάση απέναντι στην προκλητική στάση της Άγκυρας και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ψευδοκράτους για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, που κατελήφθη το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισήμανε πως «δεν είμαστε έτοιμοι και δεν είμαι αποφασισμένος ή διατεθειμένος να προτείνω στον κυπριακό λαό λύση, η οποία θα τον εξευτελίζει ή δεν θα επιτρέπει την αποδοχή».
Αμυντική στάση της Κύπρου απέναντι στις επιθετικές τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, την  Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει την κίνηση του ψευδοκράτους για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, που κατελήφθη το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο.

«Πραγματικά η κλειστή πόλη των Βαρωσίων είναι ένα ωραίο μέρος. Δεν είναι σωστό να μείνει κλειστή, πρέπει να ανοίξει. Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα δεν μας οδήγησαν σε αποτέλεσμα και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα ούτε στο μέλλον, επομένως πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό για να λυθεί και το θέμα των Βαρωσίων. Και στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Τώρα κάνουν μια εργασία καταγραφής. Ποιοι έχουν περιουσίες και τί υπάρχει, μας ενημέρωσαν κι εμάς».

Οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε μελέτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Αμυντική στάση από την Κύπρο

Ο Ν. Αναστασιάδης τήρησε αμυντική στάση απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και τόνισε πως θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει όχι νέους εποίκους, αλλά τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες, εκείνους που την ορίζουν», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να απευθύνονται στον ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

«Δεν θα παραλείψουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει όχι νέους εποίκους, αλλά τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες, εκείνους που την ορίζουν. Αυτό που στόχο τις επόμενες των ημερών έθεσα και θέτω είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εμποδίσει αυτές τις επιδιώξεις της Άγκυρας «με όλα τα νόμιμα μέσα που ο διεθνής Οργανισμός, το διεθνές δίκαιο, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύει και επιτρέπει». «Ταυτόχρονα – τόνισε – δεν θα παραλείψουμε τις καταγγελίες, αλλά και την αξίωση για τα στοχευμένα μέτρα από πλευράς της Ευρώπης. Θα κάνουμε ό,τι θα πρέπει προκειμένου να αποτρέψουμε και τις απειλές και τις ενέργειες που άπτονται είτε της Αμμοχώστου είτε των κατεχομένων εδαφών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις