«Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είναι η μόνη ΜΚΟ που υποβάλει εκθέσεις στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί την εκτέλεση της ομάδας Μακαρατζή 15 καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ για παράνομη χρήση βίας από σώματα ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα επιλέχθηκε από ΟΑΣΕ και CPT ως η μόνη ελληνική ΜΚΟ που συμμετείχε στη συνάντηση ΜΚΟ με με τους Εθνικούς Μηχανισμούς Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης, δηλαδή εσάς από πλευράς Ελλάδας. Τέλος, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως σε εκδήλωσή σας ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωσε πως επιβάλλεται η πιο στενή συνεργασία με ΕΕΔΑ και ΕΠΣΕ αφού αρκετές φορές οι απόψεις τους είναι πιο κοντά στη νομολογία του ΕΔΔΑ» αναφέρει η αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς τον Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά με θέμα «Συρροή παράνομης χρήσης βίας από ΕΛΑΣ», εν όψει σύνταξης νέας έκθεσης για την ομάδα Μακαρατζή, αναφέρονται τα τέσσερα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπου τα τρία από τα οποία «συνιστούν βασανιστήρια, δηλαδή χρήση βίας με σκοπό την τιμωρία ή τον εκφοβισμό των θυμάτων, το χαρακτηρισμό του τετάρτου αφήνουμε σε σας». Συμπληρώνεται ακόμα πως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αναφορές.

«Τα δύο από τα τρία αφορούν το ξεγύμνωμα συλληφθέντα διαδηλωτή και την κτηνώδη βία κατά πεσμένου διαδηλωτή στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οι δράστες των οποίων φαίνονται αντίστοιχα στη συνημμένη φωτογραφία και στο βίντεο εδώ (δεν επιτρέπεται επισύναψη mp4 στις αναφορές σε σας – το βίντεο είναι διαθέσιμο από το αρχείο μας – επισυνάπτεται φωτογραφία της στιγμής της κτηνώδους βίας) και θα έπρεπε ήδη με βάση αυτά να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και να διενεργείται ΕΔΕ» τονίζεται ακόμα στην αναφορά, ενώ για το τρίτο, υπογραμμίζεται πως «αφορά καταγγελλόμενο ξεγύμνωμα, εξευτελισμό και παράνομη σύλληψη και κράτηση του 20χρονου σπουδαστή Π.Χ. από “ΜΑΤατζήδες” την ώρα που περίμενε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 21 Νοεμβρίου 2019 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών».

Το τέταρτο με δράστη τον Μ.Δ. στις 12 Νοεμβρίου 2019 περιγράφει σήμερα το θύμα ο 89χρονος Ριχάρδος Σωμερίτης:

Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης
Αθήνα (Πλάκα)

Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο,
Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σεβαστέ κ.Πρόεδρε,

Είμαι σίγουρος ότι με θυμάστε. Από το Παρίσι, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από το κοινό σας γραφείο με τον φίλτατο Νίκο Αλιβιζάτο, από την Καθημερινή ή από Το Βήμα.

Σας γράφω γιατί σήμερα το πρωί, τελείως άθελά σας, παραλίγο να με κλάψουν οι δικοί μου. Διότι ένας νευρικός αστυνόμος, όπως πήγα να διαβώ την άδεια γιατί θα περνούσατε με τον κινέζο συνάδελφό σας Αμαλίας απέναντι από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με έσπρωξε ουρλιάζοντας για να επιστρέψω στο πεζοδρόμιο και έπεσα. Εσείς περάσετε πέντε ως δέκα λεπτά μετά.

Είμαι σχεδόν 89 ετών, μου έχουν κάνει τρία μπάϊ-πας, μου έχουν τοποθετήσει βηματοδότη, έχω υποστεί 2 ελαφρά εγκεφαλικά και παρά τις ορθοστατικές ζαλάδες (γι αυτό δεν έκανα υπομονή) είμαι ακόμα όρθιος.

Ομως όταν άνθρωπος της ηλικίας μου πέφτει και χωρίς τη βοήθεια δύο νεαρών αστυνομικών (και μπράβο τους) δεν μπορούσε να ανασηκωθεί με τον αστυνόμο να συνεχίζει τα ουρλιαχτά «ο παππούλης», ο ενδιαφερόμενος, τουλάχιστον εξοργίζεται. Και είναι αλήθεια ότι τον αστυνόμο (Μ. Δ., κατά δήλωσή του) τον καθύβρισα στη συνέχεια με όσα «γαλλικά» θυμήθηκα μέσα στην ταραχή μου. Και με το άγχος κάποιας σοβαρής συνέπειας για την επισφαλή υγεία μου. Προσθέτω και το θράσος του να μου ζητάει ταυτότητα

Για να μου πει το δικό του όνομα! Αξίζει προαγωγή σίγουρα.

Σας τα γράφω αυτά κ.Πρόεδρε όχι γιατί έχετε κάποια ευθύνη αλλά για να γνωρίζετε τι μπορεί να διαπράξει ο κάθε νευρικός αστυνομικός. Οχι αντιμετωπίζοντας «μπαχαλάκηδες» ή τρομοκράτες αλλά έστω και δύσκολους γέροντες πολίτες.

Με βαθύτατη υπόληψη

Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης