Για δεύτερη φορά βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας σε εργοτάξιο της Πάτρα όπου, όπως και την πρώτη φορά, κατά την καταγγελία του διαπίστωσε συνθήκες γαλέρας και παράνομη λειτουργία.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, επισκέφθηκε την Κυριακή 28 Μάρτη έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων οικοδομή επί της παλαιάς οδού στο Ρίο Πατρών, που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων «Σκλαβενίτη».

«Το εργοτάξιο λειτουργούσε Κυριακή, χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ, καταστρατηγώντας το πενθήμερο, οι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και  δίχως να έχουν πραγματοποιήσει προηγούμενα κανένα ρεπό ανάπαυσης. Δηλαδή, εργάζονται συνεχώς 7 ημέρες την βδομάδα, από  την ανατολή έως την δύση του ήλιου..! Οι εργαζόμενο μεταφέρονταν από και προς το εργοτάξιο μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα (τύπου ΒΑΝ) στοιβαγμένοι μαζί με τα εργαλεία, ο ένας πάνω στον άλλον (κατά τα άλλα ο ιός μεταδίδεται μόνο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται όλα τα συνιστώμενα μέτρα)! Το Συνδικάτο μας διέκοψε τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απαιτεί  άμεσα από τις ελεγκτικές αρχές να βγάλουν γρήγορα πόρισμα αναφορικά με το γεγονός, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Επιπλέον οι εργαζόμενοι να πληρωθούν όλα τους τα μεροκάματα και να ασφαλιστούν για όλες τις ημέρες που εργάζονται υπερωριακά..!» καταγγέλλει.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει «το πόσο φτηνή και ασήμαντη είναι η σωματική ακεραιότητα και η ζωή του εργαζόμενου για όλους αυτούς» φάνηκε από την στάση του «εργοδηγού πραίτορα», ο οποίος «παρά την παρουσία του Συνδικάτου εκεί, ανάγκασε δύο Αιγύπτιους εργάτες  να ρίχνουν άμμο στην χοάνη της πρέσας κρυφά και με τα χέρια, ενώ αυτή βρίσκονταν σε λειτουργία, για να μην παγώσει το υλικό και πάθει ζημιά. Όταν τον σταμάτησε το Συνδικάτο και ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό και βάζει σε κίνδυνο τους εργάτες, απάντησε πως του είπε το αφεντικό ότι “προτιμά να πληρώσει πρόστιμο, παρά να χαλάσει η μηχανή που κοστίζει 40 χιλ. ευρώ”..!»

Ξανά, στον ίδιο χώρο, βρέθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου το Συνδικάτο διαπιστώνοντας τις ίδιες συνθήκες. «Είναι η δεύτερη φορά που πιάνονται με “τη γίδα στην πλάτη” εργοδοσία και εργολάβοι στον συγκεκριμένο χώρο, να αναγκάζουν τους εργαζόμενους με την βοήθεια των “επιστατών –  χωροφυλάκων” να δουλεύουν κάτω από πίεση, παράνομα, δίχως τις απαραίτητες άδειες, ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς καμία προστασία απέναντι στην πανδημία, τα ατυχήματα και  ανασφάλιστοι, καταστρατηγώντας πενθήμερο και επτάωρο..! Αυτές οι παράνομες μέθοδοι εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας εφαρμόζονται καθημερινά 7 ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ ατέρμονα, με τους «επιστάτες – μηχανικούς» ανερυθρίαστα να ζητάνε και τα “ρέστα” από πάνω από το Συνδικάτο για το σταμάτημα των παράνομών εργασιών,  δίχως ωστόσο να απαντούν  ποιοι καρπώνονται τα χρήματα των ενσήμων που δεν κολλιούνται..! Τόσο θράσος έχουν, τόσο ανάλγητοι είναι ..!» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι απέναντι σε όλες αυτές τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας εις βάρος των εκεί εργαζόμενων, προκηρύσσει απεργία για την Τρίτη 13 Απρίλη.

Απαιτώντας:

  • Να παρθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να γίνονται συχνοί έλεγχοι απ’ τις ελεγκτικές αρχές, λόγω των συνεχιζόμενων εργοδοτικών αυθαιρεσιών.
  • Αύξηση 20% στα μεροκάματα.
  • Απαρέγκλιτη τήρηση της πενθήμερης εργασίας.
  • 7ωρη εργασία
  • Δωρεάν διάθεση στους εργαζόμενους των μέσων προστασίας από την πανδημία και των Μέσων Ατομικής Προστασίας από ατυχήματα.
  • Ένσημο για κάθε ημέρα εργασίας.
  • Να σταματήσει η δουλειά τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος, το συνδικάτο καλεί τις ελεγκτικές αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις συνεχιζόμενες καταγγελίες του και να παρθούν άμεσα μέτρα απέναντι στις παράνομες εργοδοτικές ενέργειες.