Αναίρεση του βουλεύματος για τον Δ. Κουφοντίνα από τον Άρειο Πάγο – Την Τρίτη η απόφαση

Ασκήθηκε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής αίτηση αναίρεσης, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου σύμφωνα με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Την Τρίτη η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.
|

του Γιώργου Μουργή

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να κριθεί η τύχη του Δημήτρη Κουφοντίνα και της άδειας που δικαιούται από νόμου, μετά την άσκηση αίτησης αναίρεσης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου το βράδυ της Παρασκευής. Όπως έγινε γνωστό, την απόφαση θα λάβει το Ποινικό Τμήματα του Αρείου Πάγου, σε συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.

Σε επικοινωνία που είχε το ΤΡΡ με την Ιωάννα Κούρτοβικ δικηγόρο του Δ. Κουφοντινά μας ανέφερε πως:

«Η οικογένεια προσπαθεί να ενημερώσει τον απεργό, (σ.σ. η δήλωση αυτή πάρθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά την είδηση για την άσκηση αναίρεσης από τον Α.Π.), για αυτή την εξέλιξη που είναι θετική αλλά η πρόσβαση στην εντατική όπου βρίσκεται δεν είναι δυνατή ούτε για τους στενούς συγγενείς παρά μόνο σε πολύ περιορισμένες ώρες της ημέρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε αναθέσει από τις 15 Μαΐου σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κρίνει την υπόθεση αναίρεσης.
Το πρωί της Παρασκευής, ο συγκεκριμένος αντεισαγγελέας ενημέρωσε την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ότι κατά την κρίση του δεν  θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό του το βούλευμα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», χαρακτηρίζοντας τον Δ. Κουφοντίνα «αμετανόητο» και «επικίνδυνο» συμφωνώντας,  έτσι, με την απόρριψη της 7η άδειας από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Στο σκεπτικό, τώρα, της αναιρετικής απόφασης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπάρχουν τρεις γνωμοδοτήσεις, από το 1993 ως το 2011, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μαζί με μια μόλις πρόσφατη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, που αναγνωρίζει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.
Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός όπως αναφέρει το σκεπτικό πως το Συμβουλίο Πλημμελειοδικών Βόλου, για την περίπτωση Δημήτρη Κουφοντίνα εσφαλμένα ερμήνευσε τις συγκεκριμένες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα και  αφού δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εξέτασε τους λόγους των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Η αναίρεση θα συζητηθεί την Τρίτη από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ ο Δ. Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας από την εντατική του Νοσοκομείου Βόλου όπου νοσηλεύεται».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις