X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ανάκαμψη με «εργασιακή ευελιξία», ΣΔΙΤ και «φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον» ζητάει ο Στουρνάρας

Μπορεί το ζήτημα του προκλητικού δανεισμού στενού του συνεργάτη και των προβλημάτων του με την δικαιοσύνη να έχει μείνει αναπάντητο από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε την Πέμπτη, καταθέτοντας δέκα προϋποθέσεις για «υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον» της ελληνικής οικονομίας, επικεντρωμένες στο άνοιγμα του δρόμου για «επενδύσεις», στοχεύοντας για ακόμα μία φορά στο δημόσιο χρήμα και την διατήρηση των εργασιακών ανισοτήτων.
Nikos Libertas / SOOC
|
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά εμφανίστηκε στο πλαίσιο του International Atlantic Economic Conference, για να μιλήσει για τις προϋποθέσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να κινηθεί σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.
 
Μεταξύ άλλων, και εκτός της μείωσης των κόκκινων δανείων που επιχειρείται με τα κυβερνητικά νομοεθτήματα, ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και έπειτα, μείωση της φορολογίας, ένταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικά των μνημονιακών, καθώς και «βελτίωση της ποιότητας και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών».
 
Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ επιμένει στη «διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας» μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα δηλαδή των περίφημων ΣΔΙΤ, προσέλκυση ξένων επενδύσεων με πιο «φιλικό» νομικό και φορολογικό πλαίσιο και διατήρηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.
 
Διαβάστε αναλυτικά τις δέκα προϋποθέσεις που παρέθεσε ο Γ. Στουρνάρας για την ελληνική οικονομία:
  1. Να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού, από το 2022 και μετά στο 2% του ΑΕΠ από 3% που ισχύει σήμερα.
  2. Να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, εφαρμόζοντας τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
  3. Αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να δοθεί έμφαση στους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
  4. Εφαρμογή περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα) για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν επιτευχθεί έως τώρα και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση.
  5. Διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, για παράδειγμα, με την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα των επενδύσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.
  6. Βελτίωση της ποιότητας και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, η ταχύτερη παράδοση της δικαιοσύνης, η ασφάλεια δικαίου και ένα σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αίσθησης του κοινού για δικαιοσύνη και δικαιοσύνη, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
  7. Εφαρμογή πιο επικεντρωμένης πολιτικής για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την εξάλειψη σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η νομοθετική και κανονιστική ασάφεια.
  8. Διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια των κερδών στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της απασχόλησης από τις επίπονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της περιόδου 2010-2017.
  9. Ενίσχυση του αποκαλούμενου «τριγώνου της γνώσης», δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης της οικονομίας με την υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν την έρευνα, τη διάδοση της τεχνολογίας, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. 
  10. Στόχευση των προσπαθειών πολιτικής για την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συμπλέγματος έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να ξεπεράσουν το μικρό τους μέγεθος και να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις