Το ρωσικό ρούβλι ανατιμήθηκε σήμερα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Ο λόγος της «επιστροφής» του ρουβλιού είναι η πίεση της κυβέρνησης, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας, προς τις μεγάλες κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να πουλήσουν δολάρια και μα σταματήσουν την ελεύθερη πτώση του νομίσματος.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι πριν λίγες μέρες το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, φτάνοντας μέχρι την ισοτιμία των 80 ρουβλίων ανά δολάριο. Η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η ισοτιμία βρισκόταν στα 35 ρούβλια ανά δολάριο.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας “Kommersant”, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ (πρωθυπουργός της Ρωσίας) αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για να      αντιμετωπίσει την κρίση του εθνικού νομίσματος. Συγκεκριμένα, υπέγραψε οδηγία με την οποία υποχρεώνονται οι μεγαλύτερες κρατικές εξαγωγικές εταιρείες της χώρας να πουλάνε μέρος των εσόδων τους σε συνάλλαγμα.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι ίδιες εταιρίες, θα μπορούν να εφοδιάζουν καθημερινά την αγορά με ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τις πωλήσεις του συναλλάγματος τους.