Την Τετάρτη, πριν το ψήφισμα κατατεθεί στη Μπούντεσταγκ, η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι πιθανή αναγνώριση θα προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που δεν εμπόδισε τους Γερμανούς βουλευτές να χαρατκηρίσουν τελικά Γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915. 
 
Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.  Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σε υψηλότατο επίπεδο» τής είπε. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης όμως η Τουρκία θα σκεφτεί για τις πιθανές αντιδράσεις της. Εάν η Γερμανία «πέσει σε αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές, τις εμπορικές, τις στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογαν. «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ το ψήφισμα για τη σφαγή των Αρμενίων ως «άδικο και αβάσιμο».
 
Μετά την αναγνώριση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως το ψήφισμα είναι αποτέλεσμα ενός «ρατσιστικού αρμενικού λόμπι» ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μίλησε για ιστορικό λάθος. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα για το οποίο και οι ιστορικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Εμείς καλέσαμε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Γερμανία για διαβουλεύσεις», είπε ο Γιλντιρίμ.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρέσβη στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι. δήλωσε πως το ψήφισμα έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ενώ κομματικές πηγές διέερρεαν πως πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, δήλωση ενάντια στην απόφαση της Γερμανικής Βουλής.