«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε με νόημα, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δηλώνοντας υπερήφανος που «που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα».
 
«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του “Μακεδονικού” με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος» υπογράμμισε ακόμη ο Ν. Κοτζιάς, ευχαριστώντας ειδικά τον Αλέξη Τσίπρα για «την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής».
 
«Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές. Και υπάρχει μια παραδοξότητα να έχω παραιτειθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
 
«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ν. Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ. της ΠΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».
 
Ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον απερχόμενο ΥΠΕΞ για την προσφορά του και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει».

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις του Ν. Κοτζιά και του Α. Τσίπρα:

 

«Επέκταση κυριαρχίας της χώρας μετά από 70 χρόνια»

 
«Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» δήλωσε ακόμη ο Ν. Κοτζιάς αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.
 
«Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία».
 
Όπως εξήγησε, με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.
 
«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.
 
«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση». Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός, αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.
 
«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».
 
Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο κράτος, η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου. Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».
 

Αναφορές και στα κονδύλια

 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες», αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια και “δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα τις ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα». «Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».
 
«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»