X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών» είδε ο Μητσοτάκης στο όργιο αστυνομικής βίας σε Λέσβο και Χίο

Μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει λόγω της αστυνομικής βίας κατά κατοίκων της Λέσβου και της Χίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι άνανδρο» το να χτυπούν τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι «είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας». Ο πρωθυπουργός «πάτησε» στη θεωρία των άκρων, καλώντας τους κατοίκους των νησιών να απομονώσουν «όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους». Τόνισε ότι θα ενισχύσουν στον ανώτερο βαθμό τη φύλαξη των συνόρων, αυξάνοντας τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπό τον φόβο της έξαρσης του του κορωνοϊού.
«Άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών» είδε ο Μητσοτάκης στο όργιο αστυνομικής βίας σε Λέσβο και Χίο
George Vitsaras / SOOC
|

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το μόνο εφαρμόσιμο σχέδιο για τη μείωση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι το τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που ξέσπασαν σε Λέσβο και Χίο λόγω του οργίου αστυνομικής βίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επίθεση σε αστυνομικούς, επισημαίνοντας πως είναι  άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε».

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων, μιλώντας για «ακροαριστερούς» και «ακροδεξιούς» που πρέπει να απομονώνονται από τους κατοίκους των νησιών, καθώς θέλουν να «επαναλανσάρουν συμπεριφορές “πλατείας” και “αγανακτισμένων”». Ζήτησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα από τους πολίτες.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους.

Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

«Στον ανώτερο βαθμό» η φύλαξη των συνόρων

Τέλος, δήλωσε ότι τα νησιά θα πρέπει πλέον να προστατεύονται διπλά λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού σε Ιράν και Αφγανιστάν που θα οδηγήσει σε νέες ροές προς τα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά νησιά. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσουν στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση.

«Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις