Ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης για την έκδοση της Ιρανής μητέρας στην χώρα της αποφάσισε ο Άρειος Πάγος το μεσημέρι της Τρίτης. Έτσι, η 37χρονη μαζί με την κόρη της θα παραμείνουν στην Ελλάδα χωρίς τον κίνδυνο της έκδοσης στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση συμπλέει με την εισαγγελική πρόταση που πάρθηκε λίγες μέρες πριν.

Φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες βρέθηκαν σήμερα στο πλευρό της 37χρονης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο.

«Εάν επιστρέψει εκεί η ζωή της θα κινδυνεύσει»

«Εάν επιστρέψει εκεί η ζωή της θα κινδυνεύσει» είχε τονίσει η συνήγορος της 37χρονης στην αγόρευσή της κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δικαστικής διαδικασίας.

Η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» η οποία συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση έχει αφηγηθεί και αναδείξει την ιστορία της Sharareh. «Η Sharareh Khademi είναι Ιρανή προσφύγισσα. Έφτασε στην Ελλάδα μαζί με την εξάχρονη κόρη της Diana προκειμένου να γλιτώσουν από τον κακοποιητή πρώην σύζυγο της και το αυταρχικό καθεστώς. Σκληρός πατριάρχης και μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, χτυπούσε συστηματικά την Sharareh Khademi και την κόρη τους. Όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο, την κατηγόρησε για μοιχεία -πράγμα που της στοίχισε 60 βουρδουλιές στην πλάτη. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικαιώθηκε, πήρε διαζύγιο και ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς. Στο Ιράν κινδύνευαν η ζωή και η αυτονομία της ίδιας και της κόρης της. Ο πρώην σύζυγος της την απειλεί ότι θα της πάρει την κόρη τους και θα την παντρέψει μόλις εκείνη γίνει 9 χρονών αλλά και ότι θα καταγγείλει τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια της για αντικαθεστωτική δράση» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία όπως την αφηγήθηκε η «Καμία Ανοχή»:

Η Sharareh Khademi είναι Ιρανή προσφύγισσα. Έφτασε στην Ελλάδα μαζί με την εξάχρονη κόρη της Diana προκειμένου να γλιτώσουν από τον κακοποιητή πρώην σύζυγο της και το αυταρχικό καθεστώς.

Σκληρός πατριάρχης και μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, χτυπούσε συστηματικά την Sharareh Khademi και την κόρη τους. Όταν εκείνη ζήτησε διαζύγιο, την κατηγόρησε για μοιχεία -πράγμα που της στοίχισε 60 βουρδουλιές στην πλάτη. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικαιώθηκε, πήρε διαζύγιο και ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς. Στο Ιράν κινδύνευαν η ζωή και η αυτονομία της ίδιας και της κόρης της. Ο πρώην σύζυγος της την απειλεί ότι θα της πάρει την κόρη τους και θα την παντρέψει μόλις εκείνη γίνει 9 χρονών αλλά και ότι θα καταγγείλει τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια της για αντικαθεστωτική δράση.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ για αρπαγή ανηλίκου, μετά από σχετική μήνυση του πρώην συζύγου της.

Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της. Την προηγούμενη Τρίτη επρόκειτο να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διερμηνέα και θα εκδικαστεί την Τρίτη 15 Οκτώβρη στον Άρειο Πάγο.

Η ιστορία της Sharareh Khademi είναι η ιστορία χιλιάδων προσφυγισσών που έχουν υποστεί έμφυλη βία στις χώρες καταγωγής τους, στο ταξίδι της προσφυγιάς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χωρών υποδοχής της Ευρώπης – Φρούριο. Είναι παράλληλα η ιστορία χιλιάδων προσφυγισσων που αγωνίζονται για τη ζωή τους και διεκδικούν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση, σε μια ζωή χωρίς το διαρκή φόβο του θανάτου, χωρίς ανοιχτές πληγές στο σώμα, εξευτελισμούς και προσβολές.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοση της στο Ιράν σημαίνει ότι υπογράφει το συμβόλαιο εξόντωσης της Sharareh Khademi και της εξάχρονης Diana, σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος συμπράττει στο έγκλημα.

Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη σ’ αυτή τη μάχη. Έχει δίπλα της τις συγκρατούμενες της στον Κορυδαλλό που ανέδειξαν την ιστορία της. Έχει δίπλα της το φεμινιστικό κίνημα και κάθε θηλυκότητα που ξέρει ότι αν νικήσει η Sharareh θα νικήσουμε όλες.

Λέμε ΟΧΙ στην έκδοση της στο Ιράν. Να δοθεί άσυλο στη Sharareh. Να δοθεί άσυλο σε όλες τις επιζήσασες έμφυλης βίας. Δίνουμε μαζί με τις προσφύγισσες τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και το φασισμό