«Κάτω από απειλές ή κάτω από εκβιασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με ελεύθερη βούληση κατάληξη σε μια λύση, η οποία να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας», σημείωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Μάλιστα, κάλεσε την Άγκυρα, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, να συνειδητοποιήσουν πως για να υπάρξει προοπτική για το μέλλον, πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος αλληλοσεβασμός.
 
«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιβολή της ισχύος διά των όπλων των διάφορων πολιτικών που αποφασίζονται στα όποια κέντρα, δεν θεωρώ ότι αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, αναμένουν», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος εξέφρασε πολλές φορές ετοιμότητα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, «για να πάει κανείς σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».