Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αναστολή της αύξησης είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. «Είχα θέσει ανάγκη να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, στο βάρος που σηκώνουν».
 
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, «χθες (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) καταλήξαμε στον τρόπο, που θα γίνει η αναστολή. Στις τεχνικές λεπτομέρειες και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα εφαρμοστεί άμεσα».
 
Ερωτηθείς για το διάστημα το οποίο δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ο πρωθυπουργός τόνισε: «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.
 
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. 
 
Επιπλέον, την ενημέρωσε για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
 

Χαιρετίζει την απόφαση η ΝΔ
 

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Η ΝΔ χαιρετίζοντας την απόφαση προσθέτει πως πρόκειται για «κάτι που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση».
 
«Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.