Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με την παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους ήταν το 2013, όπου είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.
 
Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 51 εκ των 100 εδρών του σώματος ενώ δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους, δηλαδή 60, για να περάσει το νομοσχέδιο. Οι Δημοκρατικοί παραμένουν σταθερή στη θέση τους σχετικά για το πρόγραμμα Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) επιμένοντας στην παράταση του.
 
Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.
 
«Η χώρα μας ιδρύθηκε από ιδιοφυίες, αλλά κυβερνάται από ηλίθιους», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Κένεντι ενώ λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως «τα πράγματα φαίνονται άσχημα». Ο Ντόναλντ Τραμπ που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην πολυτελή του κατοικία στη Φλόριντα, τελικά παρέμεινε στην Ουάσιγκτον. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. 
 
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές ότι «κρατούν όμηρο» την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. «Ο αμερικανικός λαός, κυρίως οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες, αξίζουν περισσότερα από την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter.