Προσθέτει ότι κατάργηση τριετιών και επιδομάτων θα συνέβαινε αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέει χαρακτηριστικά το υπουργείο επικαλούμενο συγκεκριμένο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου.

«Για τη σημερινή κυβέρνηση όμως αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και γενικότερα η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης» τονίζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο διάλογος με τη διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά ξεκίνησε.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει ότι «σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι -δήθεν- αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

» Αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα πράγματι θα συνέβαιναν, αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

» Με άλλα λόγια, και μετά το τέλος των μνημονίων, εργασιακή ζούγκλα προετοίμαζαν για τη χώρα μας. Για τη σημερινή κυβέρνηση όμως αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και γενικότερα η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης.

» Για τον λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά αντιθέτως ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

» Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει σχετικές προτάσεις έχει σήμερα επαφές με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλους θεσμικούς φορείς».