Για αντιτρομοκρατική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, και η οποία θα τερματιστεί εντός των επόμενων δύο ημερών, μίλησε ο Αρσέν Αβάκοφ.

«Για όσους επιθυμούν διάλογο, έχουμε πρόταση συνομιλιών και πολιτικής λύσης. Η μειοψηφία που επιθυμεί να δημιουργήσει σύγκρουση, θα λάβει δυναμική απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», κατέληξε.

Κατειλημμένα κυβερνητικά κτήρια και όμηροι

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωσαν την Τρίτη ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του κυβερνητικού κτηρίου στο Χάρκοβο, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν το ίδιο και με το κυβερνείο στην πόλη του Ντόνετσκ.
 
Οδοφράγματα από συρματόπλεγμα, ελαστικά, ακόμη και προφυλακτήρες αυτοκινήτων έχουν υψωθεί γύρω από τα συγκεκριμένα κτήρια.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 56 άτομα, τα οποία κρατούνταν στο αντίστοιχο κτήριο στο Λουχάνσκ αφέθηκαν ελεύθερα, μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων με πολιτικά στελέχη στην περιοχή.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι παραμένουν μέσα στο κτήριο.

Ρωσία: «Xρήση βίας για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε σχετικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η χώρα του, διατηρεί το δικαίωμα να προστατέψει τα συμφέροντά της στη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.
 
Σημείωσε, ακόμη, πως η Ρωσία «θα εμπλακεί σε έναν πραγματικό διάλογο με τις ουκρανικές αρχές».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί με τον Τζ. Κέρι, την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεσχίτσια την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατηγορούν τη Μόσχα ότι πυροδοτεί την αναταραχή στην κατά κύριο λόγο ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία σαν πρόσχημα για να διαμελίσει τη χώρα και να προσαρτήσει εδάφη – κατηγορία την οποία απορρίπτει έντονα η Ρωσία.

ΗΠΑ: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις και πράκτορες της Μόσχας «ο καταλύτης πίσω από το χάος των τελευταίων 24 ωρών»

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τα γεγονότα «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση, όπως είδαμε στην Κριμαία».

(Πληροφορίες: Ναυτεμπορική)