Ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει διαβάσει το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα».

Η τοποθέτηση αυτή έφερε την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, που υποστήριξε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις τον κάνουν να λυπάται να ντρέπεται, καθώς αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα του ΚΙΝΑΛ.  «Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές είναι απίστευτη. Αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα, αδικούν την προσπάθεια, όσων πιστεύουμε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης. Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

«Θα συνταχθώ με την ΚΟ»

Ο Δ. Κρεμαστινός απάντησε στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο μέσω δηλώσεων που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα», ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα πάει κόντρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Λυπάμαι ιδιαιτέρως για την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε βάρος μου. Μου ζητούσαν να δηλώσω ότι δεν θα υπερψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν είχα δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσω. Θα συνταχθώ με την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνταχθώ με την πλειοψηφία. Γιατί πρέπει να εμφανιζόμαστε συντεταγμένοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αναμφισβήτητα θετικά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες».

Ξεκάθαρο άνοιγμα σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δ. Κρεμαστινός επανέλαβε πως η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως αν τους είχε γίνει πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας μπορεί και να συνεργάζονταν στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

«Ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει σε επίπεδο αρχηγών, μετά σε επίπεδο κομματικό και ύστερα να ακολουθήσει, αν ακολουθήσει, η διαμόρφωση συγκλίσεων. Δεν έγινε ποτέ πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς, αν γινόταν μπορεί και να συνεργαζόμασταν στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Το κόμμα πρέπει να έχει κόκκινες γραμμές και με βάση αυτές να αποφασίσουμε για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Πρέπει αυτός που έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη να βάλει νερό στο κρασί του για να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία».

Προειδοποιήσεις από Γεννηματά

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε στον Alpha πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει ενιαία» καθώς το διακύβευμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών «είναι πολύ μεγάλο».

Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ο κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Τα μηνύματά μου είναι πολύ καθαρά. Περιμένω να συνεκτιμήσουν την ευθύνη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μεγάλο θέμα για να επιβάλλω κομματική γραμμή. Είναι ζήτημα συνείδησης. Δεν ζητώ από τους βουλευτές να πειθαρχήσουν, ζητώ να σεβαστούν τις αποφάσεις και την ενότητα της Κεντροαριστεράς. Ζητώ υπευθυνότητα, που είναι πιο σημαντική από την πειθαρχία. Τα μηνύματά μου είναι ξεκάθαρα», ανέφερε η Φ. Γεννηματά ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση απάντησε πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για όποιον βουλευτή τηρήσει διαφορετική στάση από την πλειοψηφία.