Με το κείμενο Τόμσεν-Όμπστφελ στο επίσημο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο επίκεντρο της συζήτησης ξεκίνησαν ξανά την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τους εκπροσωπους των υπολοίπων δανειστών να παίρνουν αποστάσεις και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τους για την δημοσιοποίηση των θέσεών του με αυτόν τον τρόπο.
 
«Εύχομαι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ESM, εκφράζοντας τη δυσφορία του για την κίνηση των Πολ Τόλμσεν και Mορίς Όμπστφελντ. «Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ», επισήμανε επίσης ο εκπρόσωπος του ESM. Την ίδια ώρα, σημαντικό χαρακτηρίζει τον αντίκτυπο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Κλάους Ρέγκλιγνκ.
 
Σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του ΔΝΤ έλαβε και η Κομισιόν, θεωρώντας ότι οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσβαση στις αγορές.
 
Εξάλλου, σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», ο Ε.Τσακαλώτος αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε την Τρίτη ότι «αντί να έχει το θάρρος των παραδοχών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και το χρονικό διάστημα των πλεονασμάτων, μετατοπίζει σε εμάς την πίεση για νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετέπειτα». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blog.


 
Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύθηκαν από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ κατά την τρίωρη συνάντηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του.
 
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, και διαμορφώνεται ως εξής: Στις 15.30 εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις 18.00 θέματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας.
 

Τα λάθη του ΔΝΤ στο επίκεντρο

 
«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες -ανόητους θα έλεγα, τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά- έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά «το λάθος είναι το σωστό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη από τη Νίσυρο.
 
Σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, «το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος» για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «από το 2015 (3ο πρόγραμμα), κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».
 
Προς επίρρωσην των παραπάνω, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το 2010, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -0.4% και η ύφεση ανήλθε στο 5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση -2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 6,6%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,3%, ενώ για το 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% και το έτος κλείνει με – 0,2%.


 
«Μας λέγανε παλαιότερα από το 2010, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε το πρόγραμμα, ξανά το 2012 νέο πρόγραμμα, μας λέγανε “θα βγούμε από την κρίση”, απέτυχε και αυτό το πρόγραμμα, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή, κάνουν τις αντίστροφες προβλέψεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν ανακοινώσει νέα μέτρα ανακούφισης της οικονομικής κρίσης, απελευθερώνοντας εκ νέου σενάρια εκλογών.
 
«Ο Τσίπρας έχει λάβει φιλική προειδοποίηση να μην [προκαλέσει προβλήματα] στην ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017» ανέφερε, την ίδια ώρα, πηγή που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI, σημειώνοντας πως ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, βλέπουν τον πρωθυπουργό με έντονη καχυποψία, καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το ενδεχόμενο ελληνικών εκλογών προκειμένου να απαιτήσει μία καλύτερη συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
 
«Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα, βεβαίως είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μία εποχή νέων προκλήσεων» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον εκλογικό αναβρασμό που επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ένωσης.
 

Εκτάκτως στο ευρωκοινοβούλιο τα εργασιακά

 

Εκτάκτως στην ευρωβουλή θα τεθεί το ζήτημα των ελληνικών διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τις συναντήσεις της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου.
 
Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας την Τρίτη στο Κόκκινο, άφησε αιχμές κατά των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως σιωπούν μπροστά στις «σκληρές θέσεις του ΔΝΤ». Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ζητάει πράγματα που δεν υφίστανται στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015.
 
«Δεν είναι ένας θολός και αόριστος όρος, καθώς περιγράφεται αναλυτικά από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχε και το ΔΝΤ. Το πόρισμα αυτό σε ένα 90% συμφωνεί με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και με όρους τήρησης των συμφωνηθέντων το ΔΝΤ θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ελληνικό ζήτημα των εργασιακών εισήχθη εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 (15.00 ώρα Ελλάδος), στο Στρασβούργο.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η προσθήκη του ελληνικού ζητήματος στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέκυψε, μετά από τα σχετικά αιτήματα που απέστειλαν οι πολιτικές ομάδες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της ευρωομάδας της Αριστεράς, με τους οποίους είχε συναντηθεί η υπουργός Εργασίας, το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα και οι αντιπρόεδροι των Πρασίνων και της Αριστεράς, Σκά Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ, αντίστοιχα, συμφώνησαν απόλυτα με τη θέση που εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.