Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν συναντήσεις με μετριοπαθείς, αλλά και συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του σχεδίου για την ανάκληση και την αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Ο Μάικ Πενς φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσκαλώντας μία ομάδα μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων στο Λευκό Οίκο. Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, πήγε στο Καπιτώλιο, όπου και είχε συνάντηση με ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων (Freedom Caucus). Τα μέλη της ομάδας αυτής, απέτρεψαν τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ψήφιση σχεδίου νόμου για τις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είχε την υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την κατάρτιση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας πριν από τις ανοιξιάτικες διακοπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι νομικές διατάξεις της νέας πρότασης, ενδέχεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με την άποψη αρκετών Ρεπουμπλικάνων-μελών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος θα χαρεί πολύ εάν το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή. Οι κινήσεις για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να γίνουν γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Κόλινς, που ανήκει στην ομάδα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων και είναι πολιτικός σύμμαχος του Ντ.Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, αναγκάστηκε να ακυρώσει ψηφοφορία για την έγκριση νομοσχεδίου αντικατάστασης του Obamacare, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν συγκεντρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για την ψήφισή του. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είχε χαρακτήρα πολιτικής ήττας για τον Ντ.Τραμπ, αλλά και για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, καθώς έχουν εκλεγεί επί τη βάσει της προεκλογικής εξαγγελίας για την αντικατάσταση του Obamacare.