Όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συμφωνήσαμε σε μία διπλή στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία. «Η θετική ατζέντα με την Τουρκία προϋποθέτει θετικές κινήσεις και από την πλευρά της, τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε ο Μισέλ, επιβεβαιώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της στάσης της Αγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο. «Κανείς δεν μπορεί να μας διαιρέσει», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία επετεύχθει έπειτα από την απόρριψη των δύο πρώτων προσχεδίων του Σαρλ Μισέλ από την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για σκληρή στάση της Γερμανίας, η οποία απέρριπτε να υπάρξουν αναφορές για κυρώσεις προς την Τουρκία. Τελικά, το τελικό κείμενο εμπεριέχει συστάσεις προς την Τουρκία, με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής να διεξάγεται τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ελληνική πλευρά επέμεινε σε αναφορά για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάτι που από το συνολικό κείμενο συμπεραίνεται ότι δεν έγινε δεκτό, λαμβάνοντας υπόψιν και τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ. «Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή» είναι η πρόταση στην οποία συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

Επιπλέον, στο κείμενο δίνεται βάση στην επίλυση του Κυπριακού μέσω του OHE και εμπεριέχεται κάλεσμα προς την Τουρκία να «δεχθεί την πρόταση από την Κύπρο για διάλογο με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου». Μάλιστα, παρά το ότι υπήρχε αναφορά για μοίρασμα των πηγών υδρογονανθράκων στην Κύπρο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τελικά αυτή η πρόταση δεν μπήκε στο κείμενο.

Η ΕΕ χαιρετίζει επιπλέον τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου: «η Ε.Ε. έστειλε χθες σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστη σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά.

Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη και προστρέχουμε το συντομότερο δυνατό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως άλλωστε και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Κυρώσεις κατά Λευκορώσων – Εκτός λίστας ο Λουκασένκο

Επομένως, αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο του βέτο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «27» για κυρώσεις σε δεκάδες ανώτερους αξιωματικούς της Λευκορωσίας, με τις κατηγορίες παραποίησης των προεδρικών εκλογών και της αστυνομικής καταστολής κατά των διαδηλωτών οι οποίοι συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στην κυβέρνηση Λουκασένκο.

Ο Μισελ παραδέχτηκε ότι «ο πρόεδρος Λουκασένκο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο», που θα γραφτεί σήμερα, «αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει», προειδοποίησε και διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.