Η ανακοίνωση του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, μείωση των συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βασισμένη σε ρεαλιστικές αποδοχές περί της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας, αν και αναγνώρισε ότι «η εκτεταμένη δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος την κοινωνία, κάτι που αντανακλάται στη μείωση των εισοδημάτων και την εξαιρετικά υψηλή ανεργία».

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Δευτέρα εμμέσως ότι ενδέχεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουλ, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για το κλείσιμο της συμφωνίας. Παρόλα αυτά δεν είναι φανερό ακόμα αν αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς, καθώς πηγές του υπουργείου οικονομικών δηλώνουν ότι κρατούν «μικρό καλάθι»

 

Τσίπρας: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει


Την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, το μεσημέρι της Δευτέρας, ύστερα από σύσκεψη με συνεργάτες του διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι «η αβεβαιότητα θα τελειώσει».
 

Στο επίκεντρο οι πρωτοβουλίες



Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο να βρεθεί κοινός βηματισμός για το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018-2020. Οι πρώτες επαφές του πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στην Ομάδα Εργασίας των 19 την ελληνική πρόταση για τα μέτρα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρονται να αναλαμβάνουν με τη σειρά τους πρωτοβουλίες που θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ θεσμών και της ελληνικής πλευράς.

Σε «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» προσβλέπει το ΥΠΟΙΚ για την αξιολόγηση

Στην έμμεση επιβεβαίωση πληροφοριών που θέλουν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναλαμβάνει πρωτοβουλία και να καλεί σε έκτακτη συνάντηση όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα με σκοπό την άμεση συμφωνία, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω προσκείμενων κύκλων του.


Τζανακόπουλος: Προέχει η εύρεση κοινού σημείου στην διαπραγμάτευση

 
Μιλώντας για την διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε πως αυτό που προέχει είναι «να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, να πάρουν τα πράγματα το δρόμο του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε ο ίδιος.

Όπως εκτίμησε, «ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το ΔΝΤ επιμένει στην προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης τραβάει το σκοινί, συνέχισε ο Δ.Τζανακόπουλος, «επιμένει σε μία πολιτική πλήρως αντιφατική, “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο” …απαιτεί από τη μία την συμμετοχή του ΔΝΤ και από την άλλη την μετάθεση της συζήτησης για το χρέος κατά 1-2 χρόνια, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ».


Παππάς: Σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση



Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και αν υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στο καλοκαίρι όπου υπάρχει το ομόλογο των 7 δισ. είπε: «Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο.  Όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα».
 
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναφέρει ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».
 
Η Κομισιόν πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο
 
Σχετικά με το αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η πληροφορία ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ο Ν.Παππάς απάντησε ότι «η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο. Η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη εκ των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Αρα περιμένουμε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».