X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα, τονίζει η Λαγκάρντ

Tον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Ο στόχος απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός, απάντησε ο Ντάισελμπλουμ. Το Ταμείο διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Aris Oikonomou / SOOC
|
Σϋμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό.
 
«Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση», ανέφερε μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.
 
Η Ελλάδα, όπως είπε, χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και  γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων, συμπλήρωσε.
 

Ελάφρυνση «δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα»

 
Αναφερόμενη στο χρέος επισήμανε την ανάγκη για μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων και επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, (μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους). Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, απαιτούνται «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση, ωστόσο αυτό «δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει η χώρα. 
 
Το ΔΝΤ είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων, πρόσθεσε.

«Δεν θα αποχωρήσουμε»

H συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα 
 
«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
«Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

«Ο στόχος είναι εφικτός», λέει ο Ντάισελμπλουμ

 
«Ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.
 

«Παραμένει αδύναμη η εμπιστοσύνη»

 
Ο ίδιος αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών, ωστόσο τόνισε πως παραμένει «αδύναμη» η εμπιστοσύνη. Ο θεσμοί θα αποφασίσουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις, ξεκαθάρισε. Επιπλέον, επισήμανε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα
 
Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και «προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», πρόσθεσε.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις