X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ανεξάρτητη (από την Ελλάδα) Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Σε 47 πυκνογραμμένες σελίδες περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου ανεξάρτητης σημαίνει από τον κρατικό έλεγχο. Η νέα αρχή θα διορίζεται με ανοιχτό διαγωνισμό αλλά στην επιτροπή επιλογής του ΔΣ και του Διοικητή για τα πρώτα 7 χρόνια θα έχουν λόγο και 2 εκπρόσωποι της Κομισιόν.
Nick Paleologos / SOOC
|

Η νέα αρχή θα αντικαταστήσει την ΓΓΔΕ και «ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και ο Διοικητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο ούτε σε διοικητική εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές ή άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και ο Διοικητής απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας». Με άλλα λόγια αποσχίζεται από την κεντρική διοίκηση και άρα πλέον το κόμμα που κυβερνάει δεν θα μπορεί να εφαρμόζει διαφορετική δημοσιονομική πολιτική εφόσον δεν θα υπόκειται σε καμία «εποπτεία».

Φυσικά όπως διαβάζουμε «η Αρχή δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τον Υπουργό Οικονομικών» και αν ο ΥΠΟΙΚ θέλει να ασκήσει συγκεκριμένη πολιτική θα αντιμετωπίσει ίσως κάποιο πρόβλημα αφού  «οι στρατηγικές οδηγίες και οι προτάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν σε οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Αρχής ή σε θέματα του προσωπικού αυτής».

Επίσης «η Αρχή ενημερώνει περιοδικά τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τα οριζόμενα στη παράγραφο 1 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου. Ο Υπουργός δεν δύναται, για συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις, να υποβάλει προς την Αρχή αίτημα παροχής πληροφοριών ή να παράσχει δεσμευτικές οδηγίες, του παρέχονται όμως υποχρεωτικά από αυτήν συγκεντρωτικά στοιχεία που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».

Για τον διορισμό του ΔΣ και του (υπερ)Διοικητή της Αρχής δημιουργείται «ανεξάρτητη Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα απαρτίζεται από: α) τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, β) τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, γ) τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, δ) τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ε) έναν Ακαδημαϊκό, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών και στ) αποκλειστικά για τα πρώτα επτά (7) έτη λειτουργίας της Αρχής, δύο εκπροσώπους που υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Δεν υπάρχει λόγος να σας μεταφέρουμε εδώ αναλυτικά τις αρμοδιότητες της Αρχής και του Διοικητή που αναλύονται σε 11 σελίδες συνολικά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για όλες αυτές που είχε η ΓΓΔΕ, ο ΣΔΟΕ και οι μισές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα.

Όσο για τους εργαζόμενους στη νέα Αρχή διαβάζουμε ότι δεν θα ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο αφού ο Διοικητής «Καθορίζει ειδικό μισθολογικό καθεστώς και ειδικότερο σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) για το προσωπικό της Αρχής».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις