Το Μαξίμου δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προβεί σε μία κίνηση που θα «ξεκλειδώσει» την προεδρική εκλογή.


Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται, όπως όλα δείχνουν, να κάνουν  οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές  (Σπ. Λυκούδης, Βασ. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Π. Τατσόπουλος) οι οποίοι μαζί με τους τρεις της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Νίκη Φούντα) είχαν καταθέσει την πρόταση για εθνική συνεννόηση.

Στην πρόταση θα προτείνεται η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη συμφωνία για τον ορισμό του χρόνου των εκλογών εντός του 2015, για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Ωστόσο, στελέχη του Μαξίμου μιλούσαν για επικείμενο “άνοιγμα” του Αντώνη Σαμαρά προς “ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις” αλλά χωρίς δέσμευση για τον χρόνο των εκλογών. 
Οι πληροφορίες φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στην απόφαση περί “καθαρών λύσεων”. Θεωρεί ότι μία συμφωνία σε ημερομηνία εκλογών, έστω κι αν αυτή θα αναζητηθεί στα τέλη του 2015, θα κάνει την κυβέρνηση “να σέρνεται” σε αργούς προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ έρχονται οι δύσκολες αποφάσεις που συνεπάγεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην κοινωνία υπάρχει δυναμική του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου, κάτι που περιμένει να εκφραστεί και από τους βουλευτές στις επόμενες ψηφοφορίες. Την πίστη του ότι είναι εφικτή η εύρεση των 180 την εξέφρασε ο κ. Σαμαράς και μέσω της δήλωσής του εισερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα θα λήξει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρεκκλίνει στο παραμικρό της αρχικής του στρατηγικής, την ίδια ώρα που ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει να κινηθεί βάσει του δικού του, διαφορετικού, σχεδιασμού.

Ο Βενιζέλος  άφησε στην άκρη κάθε αναφορά στα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού και, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης, περιορίσθηκε στην έτερη πρόταση: να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης  για το χρέος και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο Βενιζέλος τόσο παρασκηνιακά όσο και εμφανώς έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε συναινετική λύση επιφέρει άρση του αδιεξόδου. Ουσιαστικά επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και να χρεώσει τις πιθανές εκλογές σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από το κόμμα του.

 
Με ποιούς; “Με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ”, είπαν οι συνεργάτες του.
 
Αφήνοντας, δηλαδή, ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία χωρίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.