Επιμέλεια: Θάνος Καμήλαλης

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών το Εφετείο αποφάσισε πως για την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι κατά της τότε συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα δεν ευθύνεται η εταιρεία «Οικομέτ» και ακυρώνει την πρωτόδικη απόφαση, καθώς και την αποζημίωση 250.000 ευρώ που είχε επιδικαστεί στη νυν ευρωβουλευτή.

«Η ασυδοσία των εργολάβων θα μεγαλώσει. Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ. Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι» τονίζει η νυν ευρωβουλευτής κ. Κούνεβα.


To ιστορικό

Η Κούνεβα ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία «Οικομέτ» το 2003 και σταδιακά ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).  Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και ζημιές σε εσωτερικά όργανα. Υπεβλήθη σε σωρεία επεμβάσεων, που δεν έχουν σταματήσει ακόμα και σήμερα. 

Η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Οι ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Η οργάνωση καλούσε από το 2009 την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει άμεσα μέτρα για να φέρει τους δράστες στη Δικαιοσύνη και να εξασφαλίσει ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα λάβει αποκατάσταση και ικανοποιητική αποζημίωση.»


Η πρώτη δίκη

Πέντε χρόνια μετά την επίθεση, εκδικάζεται η αγωγή της Κούνεβα έναντι της «Οικομέτ». «Η δράση της Κωνσταντίνας ενοχλούσε», είχε δηλώσει κατά την ακροαματική διαδικασία το Φεβρουάριο του 2013 η δικηγόρος της, Δάφνη Βαγιανού, και αναφερόμενη στην αγωγή τόνιζε ότι: «Είναι μια αγωγή που εντάσσεται στη διαδικασία περί εργατικού ατυχήματος, χωρίς φυσικά να είναι εργατικό ατύχημα, απλά σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται».

Σχετικά με το σκεπτικό της αγωγής, που έγινε δεκτή, η δικηγόρος της Κούνεβα σημείωσε ότι «από το 2006, αλλά κυρίως το 2007 και το 2008, η Κωνσταντίνα είχε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στοχοποιηθεί από όλες τις πλευρές». «Λόγω των απειλών μάλιστα είχε ζητήσει να μην τη βάζουν βραδινή βάρδια για να μην αναγκάζεται να γυρίζει νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε έναν σταθμό του ΗΣΑΠ κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα» ,αίτημα που έπεσε στο κενό, παρά τις πιέσεις, υπογράμμιζε η δικηγόρος.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά είχε χαρακτηρίσει τότε την επίθεση ως «εργατικό ατύχημα», επιδικάζοντας αποζημίωση 250.000 ευρώ από την εταιρεία «Οικομέτ». Μια απόφαση που πλέον ακυρώνεται τελεσίδικα, ενώ οι δράστες παραμένουν ακόμα άγνωστοι…