Ολόκληρη η ανάρτηση της Διεθνούς Αμνηστίας:

Τις τελευταίες μέρες, έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλές καταγγελίες, συνοδευόμενες από βιντεοληπτικό υλικό, που αναφέρουν σειρά παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων από όργανα της ελληνικής αστυνομίας το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι καταγγελίες αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα άσκηση βίας, κακομεταχείριση, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελισμούς.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικές καταγγελίες, τις οποίες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν έγκαιρα, ανεξάρτητα και διεξοδικά.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, είναι η δίκη των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου. Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της συνολικής της δουλειάς σχετικά με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το TPP δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν μία κοπέλα και άλλα άτομα που βρίσκονται στη συνέχεια κοντά της, τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τη χθεσινή αποκάλυψη, τα παιδιά αυτά, μετά από όργιο σωματικής και ψυχολογικής βίας, συνελήφθησαν και βρίσκονται κατηγορούμενα.

Συλλαμβάνοντας τα θύματα

Ανάλογη υπόθεση υπάρχει με τον Ζήση και την Ειρήνη, μέλη της Διεθνιστικής – Σοσιαλιστικής οργάνωσης «Ξεκίνημα».

Παράλληλα, τη βία και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες από το κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια στις 17 Νοεμβρίου καταγράφει και καταγγέλλει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, δικηγόροι που βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στη ΓΑΔΑ προς υποστήριξη των συλληφθέντων. Ξεγύμνωμα, φωτογραφίες από αστυνομικούς στο πάρκινγκ, για ιδιωτική τους χρήση, άρνηση επικοινωνίας με οικογένειες και συνηγόρους (στοιχεία που προκύπτουν κι από άλλες καταγγελίες) και τυχαίες συλλήψεις νεαρών στην περιοχή, είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλονται. H Ομάδα Νομικής Βοήθειας είναι μία ομάδα δικηγόρων που συστάθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤPP, με σκοπό να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και μαζικών συλλήψεων από την αστυνομία, όπως συνέβη το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου.