Έντονες είναι οι ανησυχίες των λοιμοξιολόγων σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε πολλές πόλεις της χώρας και τον κίνδυνο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ταυτόχρονα οι ανησυχίες αφορούν και τις νέες μεταλλάξεις σε συνάρτηση με μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Κάθε άλλο παρά καθεστώς αυστηρού lockdown θυμίζουν οι εικόνες από τις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Σάββατο, με πλήθος κόσμου να σχηματίζει ουρές έξω από καταστήματα, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται καν οι αποστάσεις, ενώ η αστυνομία εμφανίζεται να παρακολουθεί.

Εικόνες «εκτός lockdown» στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η εικόνα της πανδημίας «είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» και στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέα εισήγησης για κλείσιμο της αγοράς, καθώς όπως είπε η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων.

Τέλος, για το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων το οποίο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει τοποθετήσει για 1η Φεβρουαρίου, ο Σύψας είπε ότι το άνοιγμα θα συμβεί «μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα», τονίζοντας ότι το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου, αλλά είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εικόνες συνωστισμού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιες εικόνες «ήταν η αιτία που είχαμε τη διασπορά του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη».

«Από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων» είπε, καταθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τρίτο κύμα λε΄γοντας ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να το αντέξουν.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το να γίνονται αγορές μέσω εφαρμογής «με χρονόμετρο».

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για το άνοιγμα της αγοράς

Την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και για την τήρηση των κανόνων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του σε εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός έγραψε: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. ‘Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Νήσων (ΟΕΣΑΟΝΑ), η κίνηση στην αγορά ήταν ικανοποιητική. «Συμπερασματικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράψαμε, ο φετινός Ιανουάριος δεν επιδέχεται σύγκρισης με ότι παρατηρήθηκε πέρυσι κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ ευχόμαστε να αποτελέσει μια ακόμα παρένθεση της πανδημίας. Είναι παρήγορο πως την πρώτη εβδομάδα τα 5 στα 10 εμπορικά στην Αττική κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων, ενώ 7 στα 10 έκαναν πάνω από το 50% της περυσινής ημερήσιας είσπραξής τους. Το γεγονός πως 9 στις 10 επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις στα επίπεδα του 50% και άνω, μας κάνει να ελπίζουμε ότι η καταναλωτική επιθυμία και η αγοραστική κίνηση στην Αττική θα έχει συνέχεια και διάρκεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοιού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί συνολικά 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει λεπτομερώς σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ :

«Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.

• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.

• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.

• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».