Σε δηλώσεις του από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως «ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν 842 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, αριθμός ιδιαίτερα υψηλότερος σε σχέση με τα 436 που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Η συγκεκριμένη αύξηση είναι αναλογική με εκείνη των τεστ καθώς ο συνολικός αριθμός τους (pcr + rapid) ανέρχεται σε 36.240 με τον βαθμό θετικότητας αυτών να διαμορφώνεται σε 2,32%. Παράλληλα 283 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι ενώ καταγράφηκαν και 21 επιπλέον θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό θανόντων από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 5.692.

Εκτόξευση κρουσμάτων και 21 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Eνημέρωση εκπροσώπων των κομμάτων από Κικίλια και Τσιόδρα

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι εμβολιασμοί για την COVID-19.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, θα συμμετάσχουν ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» για το άνοιγμα των σχολείων

Καθώς το επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται ότι αυξάνεται, προβληματισμός δημιουργείται σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μιλώντας για το ζήτημα στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Χ.Γώγος μέλος της Επιτροπής, τόνισε πως «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε την λήψη νέων μέτρων καθώς όπως είπε «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Για την Αττική, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας τόνισε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% των συνολικών που εμφανίζονται. Αν προκύψει το πρόβλημα θα είναι μεγάλο», πρόσθεσε.

«Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγο παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους» σημείωσε επιπλέον.

O Γώγος επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή στην οποία συμμετέχει δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, η οποία ανακοινώθηκε, στα κρυφά από την κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, με το θέμα ασχολήθηκε άλλη επιτροπή και η απόφαση ήταν πολιτική.

Ξανά απαγόρευση συναθροίσεων από την ελληνική αστυνομία και με πρόσχημα την πανδημία

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αρκετή και προβληματίζει. «Δεν το περιμέναμε έτσι γρήγορα».

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά είναι κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου, αφού τα κρούσματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν έχει σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων, πιθανώς είναι ό,τι έμεινε πίσω από τις γιορτές».