Οι μετοχές εξόρυξης οδηγούσαν σε άνοδο τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του αμερικανικού δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, καθιστώντας έτσι τα εμπορεύματα φθηνότερα για όσους συναλλάσσονται σε άλλα νομίσματα.
 
Ο δείκτης πρώτων υλών STOXX Europe 600 Basic Resources κατέγραψε άνοδο πάνω από 3% στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Αυγούστου. Οι μετοχές των BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto και Fresnillo κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 3,5 και 4,5%.
 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 0,5%.
 
Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται σε ποσοστό 0,8% στις 10.518,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,8% στις 4.446,85 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,6% στις 6.874,09 μονάδες.
 
Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
 
Την Τετάρτη το βράδυ, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε στο -0,1% το επιτόκιο καταθέσεων, θέτοντας ως στόχο, τον έλεγχο των επιτοκίων δανεισμού, μέσω της αγοράς 10ετών κρατικών ομολόγων.
 
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε στο 0,25% – 0,50% το εύρος του βασικού επιτοκίου.
 
Ωστόσο, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορεί και πάλι να υιοθετήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική έως τα τέλη αυτής της χρονιάς καθώς βελτιώνεται περαιτέρω η αγορά εργασίας. «Η υπόθεση για μια αύξηση στα επιτόκια έχει ενισχυθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed.
 
Η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια δεν ήταν ομόφωνη, με ορισμένους αξιωματούχους της επιτροπής να τάσσονται υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού. 
 
Η ισχύουσα νομισματική πολιτική θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να βελτιωθεί, εκτίμησε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
 
Σύμφωνα με την ίδια, τα πρόσφατα δεδομένα για την ανάπτυξη αλλά και την αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε ποσοτική σύσφιξη αυτή την περίοδο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία.