Επιβεβαιώθηκε πως ο Μάρτιν Σουλτς είναι το απόλυτο αφεντικό στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), καθώς στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για την εκλογή του νέου ηγέτη συγκέντρωσε το 81,9% των ψήφων των συνέδρων, όντας ο μοναδικός υποψήφιος.

Παράλληλα, οι σύνεδροι του κόμματος άνοιξαν πλέον διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Απορρίφθηκε η πρόταση που είχε υποβάλει η Νεολαία του κόμματος για αποκλεισμό συμμετοχής του SPD σε μεγάλο συνασπισμό.

Μόνο ζητούμενο ο χρονικός ορίζοντας

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση, τους «Πράσινους» και το κόμμα των νεοφιλελεύθερων, ο Σουλτς είχε υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται το κόμμα του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον σχηματισμό της Ανγκελα Μέρκελ, αν και σε πολύ λίγες μέρες υποχώρησε.

Την Τετάρτη αντιπρόεδρος του SPD και δήμαρχος Αμβούργου Όλαφ Σολτς, εκτίμησε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τον χειμώνα. Ωστόσο, η Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει μια πρώτη συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα.