«Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου στα σχολεία» είπε ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας την αυστηροποίηση του lockdown. «Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του ιού, καθώς η βελτίωση έρχεται δύσκολα και αργά», ανέφερε ο Στ. Πέτσας τονίζοντας πως πρέπει τα παιδιά να γυρίσουν με ασφάλεια στα σχολεία.

Την ίδια ώρα, φωνές από επιστήμονες προτείνουν το σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ενώ κάποιοι ζητούν να μη βιαστούμε για αυτό προτείνοντας να ανοίξουν ενδεχομένως τέλος Γενάρη που θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τα κρούσματα που μπορεί προέκυψαν την περίοδο των γιορτών.

Κυβερνητικές ανακοινώσεις πριν την εισήγηση της Επιτροπής;

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται να ήρθαν πριν την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, καθώς με δηλώσεις τους μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι θα συνεδριάσει στις 4 του μήνα για να συζητήσει για ενδεχόμενο άνοιγμα.

Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τη συνεδρίαση που θα έχει στις 4 Ιανουαρίου η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει για το άνοιγμα των σχολείων, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε.

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είπε στον ΣΚΑΪ.

Από πλευράς του, ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, μιλώντας στο realfm είπε ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και ότι όλα θα συζητηθούν τη Δευτέρα. Εκτίμησε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μάλλον θα ληφθεί απόφαση για τα Δημοτικά και ενδεχομένως αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική κάμψη και για τα Γυμνάσια.

«Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μίλησε στο Open TV για το άνοιγμα των σχολείων,  σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Για τα σχολεία η Αθηνά Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων «Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» είπε.

«Να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων 8 ή 11 Γενάρη, αλλά «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές».

«Με ανησυχεί, ωστόσο, η εικόνα της Αττικής» πρόσθεσε μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής.

«Άνοιγμα σχολείων προς τέλη Γενάρη – Τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο»

Για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου έκανε λόγο, ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο «κόκκινο», αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας σήμερα στον Σκάι.

«Τα Χριστούγεννα και την επομένη είχαμε διπλασιασμό των ενεργών επαφών, είχαμε μια μείωση της εφαρμογής των μέτρων κατά τουλάχιστον 20% από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, πρέπει να το προσέξουμε» σημείωσε. Με βάση τα παραπάνω, «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι δραματική, αλλά αναμένουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Προέβλεψε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου. «Εξαρτάται από το πώς θα κάνουμε το άνοιγμα όχι το πότε» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.