Άνοιγμα της κυβέρνησης σε Μακρόν για να «ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο «ηπιότερο» από τα δύο προηγούμενα και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σύμφωνα με τον ίδιο «το καθεστώς το μνημονίου τελείωσε», καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να οδηγήσει σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Nikos Libertas / SOOC
|

Σε συνέντευξη που παραχώρησε  στη γαλλική ιστοσελίδα mediapart.fr,  αποσπάσματα της οποίας μεταφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γ. Δραγασάκης  ισχυρίστηκε ότι με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης «το καθεστώς του μνημονίου τελείωσε», χαρακτηρίζοντας «ηπιότερο» το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Έπρεπε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που δεν ήταν η δική μας. Αυτό το μνημόνιο, ωστόσο, ήταν ηπιότερο από τα προηγούμενα και συμπεριλήφθηκαν αλλαγές που θέλαμε και εμείς, επίσης. Κυρίως, καταφέραμε, παράλληλα με αυτό το μνημόνιο, να θεσπίσουμε άλλα μέτρα. Έτσι καταφέραμε τα τρία τελευταία χρόνια, να αποφύγουμε την ύφεση και να βρούμε την πορεία της ανάπτυξης. Ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις γνώρισαν μια καταστροφική πτώση του ΑΕΠ».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν την οικονομία, παρά το ότι έχουν δεσμευθεί για δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Το μόνο που εξετάζουμε, είναι μέτρα κατά της λιτότητας. Ο στόχος μας είναι να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες και να αναπτύξουμε την οικονομία. Αυτό που μας πιέζει, όμως, είναι η υποχρέωση για την επίτευξη ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ. Γι' αυτό έχουμε κάθε συμφέρον να απελευθερωθούμε από ένα μέρος των πιστώσεών μας.

Αλλά σε γενικές γραμμές, έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, μόλις ψηφίσαμε έναν νόμο για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας – η Τράπεζα Δημόσιων Επενδύσεων (BPI) μας έχει συμβουλέψει για αυτό το σχέδιο – ήμασταν η μόνη χώρα που δεν είχε! Η τράπεζα αυτή θα χρηματοδοτήσει τόσο τις υποδομές όσο και τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης ψηφίσαμε ένα νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, με στόχο τη διευκόλυνση, την επιτάχυνση και την απλούστευση των διαδικασιών. Θέλουμε επίσης, η δημιουργία επιχειρήσεων, η οποία ήταν κάτι πολύ περίπλοκο στην Ελλάδα, να μπορεί να γίνεται άμεσα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και την ένταξη στην Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, όπως έκαναν και με τους ΑΝΕΛ στο παρελθόν.

«Είμαστε ένα κόμμα της αριστεράς. Απλά, είμαστε ανοιχτοί σε ευρύτερες συνεργασίες, όπως άλλωστε το 2015, όταν δεν είχαμε απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων και σχηματίσαμε ένα συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ, των οποίων η ιδεολογική προέλευση δεν έχει καμία σχέση με μας. Δεν πήγε άσχημα μέχρι το διαζύγιo.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρό, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο,  δηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική συνεργασίας σε κάποια θέματα, παρά τις όποιες διαφορές, ώστε να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη.

«Έχουμε διαφορετικούς προσανατολισμούς. Ωστόσο, η σοβαρότητα των προβλημάτων της Ευρώπης απαιτεί βαθύτερο διάλογο. Ανεξάρτητα με τον τρόπο που ο καθένας οδηγεί την εκλογική μάχη, μπορεί να υπάρχουν επί μέρους θεματικές συνεργασίες μεταξύ μας, ειδικά μετά τις εκλογές. Συμφωνούμε, για παράδειγμα, ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργήσει με πιο δημοκρατικό τρόπο, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα προβλήματα της ΕΕ είναι επίσης τα προβλήματα των πολιτών της. Πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν αρκεί μόνο να κερδίσουμε τη ψήφο τους, πρέπει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη τους. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε ειλικρινείς σχέσεις: δεν είναι καλό να κρύβουμε τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν διαφορές σε ένα θέμα, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε ένα άλλο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις