Στις 8 Ιανουαρίου φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το πρωί της Κυριακής.

Ειδικότερα η υπουργός ερωτώμενη σχετικά, είπε πως «ο προγραμματισμός ο δικός μας, η επιθυμία η δική μας είναι τα σχολεία μας να ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές στις 8 Ιανουαρίου», ενώ πρόσθεσε ότι «θα ζητήσουμε από τους ειδικούς περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα να μας υποδείξουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία τη σύστασή τους».

Ακόμα έθεσε το άνοιγμα των σχολείων ως προτεραιότητα για τη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «φυσικά η τηλεκπαίδευση είναι το δεύτερο καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, το πρώτο είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα, αν και η υπουργός επικαλέστηκε τους ειδικούς, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στην αρχή της χρονιάς, χωρίς να υπάρχει η σωστή διαμόρφωση των αιθουσών και η αντίστοιχη μείωση των μαθητών ανά τάξη. Οι τεράστιες ελλείψεις είχαν επισημανθεί έντονα τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο και με τους μαθητές οι οποίοι προχώρησαν σε μπαράζ καταλήψεων και κινητοποιήσεων απαιτώντας λειτουργία των σχολείων τους με ασφάλεια, με την υπουργό να θεσπίζει τηλεκπαίδευση για τα υπό κατάληψη σχολεία και αποκλεισμό των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, είχε αφήσει ανοιχτή προ ημερών και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι τα «ο βασικός λόγος που κλείσαμε τα σχολεία δεν είναι η μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε στις αρχές Νοεμβρίου».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας είχε δηλώσει μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ότι «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα Δημοτικά», στρώνοντας έτσι το δρόμο για άνοιγμα των σχολείων σε δύο στάδια. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, το πως θα διεξαχθούν και το αν θα υπάρξει κάποια προσαρμογή αναφορικά με την ύλη αλλά και άλλες «πτυχές» αυτών, στη συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «όταν με το καλό επιστρέψουμε στα σχολεία μας, στη δια ζώσης παρουσία, εκεί προφανώς και ο διευθυντής αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να δει τι έχει συμβεί αυτούς τους μήνες, πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Συνάμα υποστήριξε πως η τηλεκπαίδευση «προχωράει κανονικά», για να συμπληρώσει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 2,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που κάνουν τηλεκπαίδευση από το νηπιαγωγεία μέχρι τους φοιτητές».

Τέλος η υπουργός Παιδείας, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό που θα κάνει δυνατό το άνοιγμα των σχολείων είναι μόνο η επιδημιολογική εικόνα και όχι και η σωστή προετοιμασία των σχολικών μονάδων για να δεχτούν ξανά τα παιδιά πίσω στα θρανία με ασφάλεια. Μάλιστα επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη, καλώντας όλους τους πολίτες να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα, «προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο», ούτως ώστε να ανοίξουν τα σχολεία.